in

Изненада: Готви се нов данък

Кадър: bTV

Нов данък се появява на хоризонта. Финансовото министерство предлага работещите в ресторантьорския бранш да плащат данък върху бакшишите си. Предложението идва като поправка в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Новият текст предвижда в облагаемия доход да се включват „всички предварително неопределени допълнителни парични плащания“. От определение в допълнителните разпоредби на закона става ясно, че това са „плащания за добро обслужване, които не са предварително определени, получени при и по повод изпълнение на трудовите задължения на служителя, включително когато не са платени пряко от работодателя“, съобщава „24 часа“.

Събирачите на диворастящи гъби и плодове като боровинки и шипки ще се облагат с алтернативен данък в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се извършвали дейността. Изкупвачите пък трябва да се регистрират в Агенцията по горите и да съблюдават сроковете за превеждане на събрания алтернативен данък в бюджета.

Събирачите на гъби и диви плодове, ако не упражняват друга трудова дейност, ще трябва да се осигуряват за пенсия и болест за своя сметка, като базата е половин минимална работна заплата.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/