in

Решено: Купуваме 183 американски бойни машини

Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

НС одобри България да закупи 183 американски бронетранспортьора (БТР) „Страйкър“ (Stryker), 15 спомагателни камиона и друго оборудване. В пленарната зала гласуваха общо 191 депутати, от които 134 бяха „за“. Идеята бе подкрепена от народни представители от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

„Против“ бяха 55 депутати от „Възраждане“, БСП и ИТН. Двама народни представители от БСП пък решиха да се въздържат.

„Това е добро решение и аз наистина много съжалявам, че има такива народни представители, които работят срещу интересите на българската армия“, обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев от парламентарната трибуна.

В приетото решение е предвидено началото на доставката на бойните машини да е третото тримесечие на 2025 г., а краят – първото тримесечие на 2028 г. Предвидено е също, че ще се доставят 10 машини на месец.

Договорът със САЩ включва също така индустриално сътрудничество и трансфер на технологии и асемблиране и ремонт на бойните машини „Страйкър“ в заводи на „Терем холдинг“.

Прогнозният разход е 1.376 млрд. долара без ДДС.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.