Категории: АкцентиВарна

Георги Костов: Варненци трябва да усетят Европа на трапезата си, а не брошури в задния си джоб

Реклама

През 2024 г. се открива прекрасна възможност за Варна да увеличи присъствието си на Европейската сцена. Градът е в преходен момент да догонва събратята си, чрез дигитална трансформация и европейска реиндустриализация. За да не бъде подтиснато това, са необходими публични политики.

Навлизането на бизнес модели в местната власт и самото управление на местната власт чрез бизнес модели застрашава, както самото развитие на Варна, така и изобилието на възможности за бизнеса. Икономическите ползи за една общност идват с климата, в който тя се развива, а не от печалбата която реализира.

Историята ясно показва, че договорките и сглобките са преходни инструменти, които нямат политически дивидент. Неопитните политици лесно могат да се заслепят от текущият пламък на „пожарите“ (неотложните проблеми, които ги заобикалят) и обикновено се самозахабяват в дългосрочен план. Самият процес на навлизане на бизнес модели в политически кабинети води до задкулисни спойки на решения с нисък обществен принос.

Бизнесът по никакъв начин не може да бъде винен, освен ако не нарушава закона. Винаги основната цел е печалбата и така трябва да бъде. Сливането на бизнес и политика, не е прецедент в световната политическа история, а още по малко в местните политики в България.

Основен инструмент за преодоляване на недостига в системата, винаги са били по-големият обем на принципните позиции по публични политики. Грешка е да се допуска висок процент на договорки за задоволяване на конкретни интереси. Обикновено те бързо излизат наяве и изхабяват общественото доверие.

За да се преодолее недостигът, е добре да започнем да мислим за публични Европейки политики, които поставят принципни цели. Цели, които всички ние искаме. Да се чувстваме в собствения си град европейци. Да знаем какво се е случило и за какво се борим, така че ползите от ЕС да се усещат на трапезата ни.

И тук не говорим за голословни приказки, а за конкретни действия, които зависят от местна общност. Когато Европа дава пари за екологичен транспорт, за чист въздух, за социална среда, за  да имаме местна публична политика, която е над частния интерес. Единственият начин това да се случи е да е обявена и защитена. И ще ви го кажа директно, защото ако не е обявена, тя ще има пак договорка, а резултатът ще е паркинг вместо велоалея.

Трябва да се изправим пред обективните реалности, за да не допускаме да бъдем заслепени. Успешното управление не е прокламации в социалните мрежи и брошури от изборите в задният джоб, а политики, защитени с принципни позиции. Липсата на тази политика не е благо за управника, а нищета за обществото.

Европа все повече е Европа на семейството, на местните общности и Европа на хората, а за нас е Европа на варненци, ако искаме да живеем, като европейци.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Утре временно затварят част от улица във Варна

На 19 септември временно ще бъде затворена част от варненската ул. "Люляк" заради премахване на…

преди 12 часа

Заляха сина на Маги Халваджиян с негативни коментари след изказването му за Джокович

Синът на режисьора Магърдич Халваджиян - Бедрос стана обект на редица гневни коментири, след като…

преди 13 часа

Ще се запазят ли павилионите на Колхозния пазар във Варна?

Има варианти всички павилиони на ул. „Д-р Пискюлиев“ в района на Централния пазар във Варна…

преди 13 часа

НАП провери близо 4100 търговски обекта по Черноморието: Съставени са над 1000 акта за нарушения

Национална агенция за проходите (НАП) провери близо 4100 търговски обекта по Черноморието. В рамките на…

преди 13 часа

10 дни българско кино ще има в Лятно Кино Варна: Обявиха програма

10 Дни Българско Кино предстоят в Лятно Кино Варна, научи медия "Нова Варна". От 20 до…

преди 13 часа

От МВР показаха снимки от мащабната спецоперация на ГДБОП Варна

Служители от ГДБОП неутрализираха престъпна група при мащабна акция срещу производство и разпространение на наркотици…

преди 14 часа