Категории: България

Мразовити рекорди: Кога е била най-студената Нова година у нас в последните 100 г. и какво е показал термометърът във Варна през 1942 г.?

Реклама

През последните години сме свикнали да ставаме свидетели на доста високи температури по Коледа и Нова година. Това обаче съвсем не е било така преди години, когато са поставяни рекорди за ниски температури в страната

Най-студената Нова година у нас в последните 100 г. е била през 1940-а, когато в София и Пловдив са измерени минус 20,5 и минус 20,4 градуса, показват данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Тогава дори и в Сандански е било мразовито – минус 15,3. Мнозинството от българите сигурно са празнували около бумтящата печка с дърва на село. Все още малка част са в градовете. Тъкмо е изминала най-успешната година за българската икономика.

Най-студеният 1 януари по Черноморието пък е бил през далечната 1942-ра. Тогава във Варна е измерена температура минус 11,2, а в Бургас – минус 12,8 градуса.

„Студът през 1942-ра обаче не е само по Черноморието. Тогава времето е повлияло върху политиката и хода на историята – коментира климатологът от Софийския университет гл. ас. д-р Симеон Матев. – Това е разгарът на Втората световна война, войниците на Хитлер достигат до Москва и впоследствие и до Сталинград и биват отблъснати. Една от причините инвазията да не успее е именно студът, властвал в тази част на Европа. Обхванал е целия континент и по нашите земи е регистрирана една от най-суровите зими.“

Мразът е нахлул откъм Сибир. Когато атмосферните фронтове идват оттам и произходът им е арктичен, наблюдаваме мразовит сезон, обясняват климатолозите. Според регистрираните данни една от доказано най-студените зими е тази през 1893-та. Тогава са измерени дори температури под минус 30 градуса в София. „След Нова година, че и през пролетта стойностите на температурите са били сурови“, коментира още гл. ас. Матев.

Не знаем дали някои наши сънародници са посрещнали 1 януари по планините през 1942-ра, но по върховете вече има метеорологични станции. Най-студено в последните 100 години високо горе е било през 2002 г. На връх Мусала са измерили минус 26,1 градуса, на Ботев – минус 22 градуса, а на Черни връх – минус 21,9 градуса.

Една от най-студените зими е била през 1893-та, когато на 16 януари в София са измерени минус 31,6 градуса. Абсолютният минимум в страната ни е измерен в Трън – минус 38 градуса на 27 януари 1947 г. Особеното на граничния град е, че се намира на 800 м надморска височина и в същото време в котловина.

Рекорди е имало в Севлиево и Кнежа – до минус 35 – 36 градуса, но не на Нова година. Любопитното е, че тези температури са по-ниски от измерените на Мусала. Върхът не позволява въздухът да изстине така, както в ниските части, обясняват специалистите.

Най-студено на Коледа пък за 100 години е било за плевенчани – минус 18,2 градуса през 1957 г. В Пловдив, в който през лятото не се живее от горещина, на Рождество през 1962 г. е било минус 16,5, съобщава „24 часа“.

Снегът обаче не е характерен за България за Бъдни вечер или в следващите дни, въпреки всички реклами, които ни заливат. „Празниците се свързват и с домашния уют, снегът го създава. Но е направо маркетингов трик на филмовата индустрия – категоричен е гл. ас. Симеон Матев. – Не са били много годините със снежна покривка на Коледа – по-малко от половината, откакто се правят измервания. Единствено по високите полета – Софийско, Самоковско, Трънско и Предбалкана, е валяло повече сняг. А на юг – Тракия, Черноморието, долината на Струма, можем да говорим за едва 10 – 15 пъти за 100 години. Така че снегът не е най-характерната черта на Коледа и Нова година у нас. В последните 10 години въобще не сме имали снежна Коледа“.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 6 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 6 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 6 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 6 часа