in

Напрежение в САЩ: Какво скри Лойд Остин от Джо Байдън?

Колаж: "Нова Варна"

Заформи се напрежение в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън. То е породено от това, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин не е осведомил Байдън за своето заболяване. Още през месец декември Остин е бил диагностициран с рак на простатата, който изисква лечение.

Оказва се, че президентът Байдън е бил уведомен едва във вторник, че министърът на отбраната Остин се лекува от рак, съобщиха от Белия дом.

70-годишният Остин беше приет в болница на 1 януари и след това в интензивното отделение за усложнения след операция през декември, съобщава Би Би Си.

Той беше критикуван, че не е казал на висши служители за това в продължение на дни. След това Остин се извини, че не е информирал общността за случващото се.

Закъснението в уведомяването на Белия дом повдигна потенциални опасения за националната сигурност и проблеми с прозрачността в администрацията на Байдън.

Министърът на отбраната седи точно под президента в командната верига на американската армия и е един от най-важните членове на кабинета на президента.

На брифинг за пресата във вторник говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, никой в Белия дом не е знаел, че министър Остин има рак на простатата към този момент.

Въпреки че подчерта, че първоначалната реакция на президента е била загриженост за здравето на секретаря, г-н Кърби призна, че комуникациите „не са били оптимални“.

„Това не е начинът, по който трябва да се случват нещата“, каза г-н Кърби.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/