Категории: България

Исторически момент: Днес представиха българския ChatGPT (ВИДЕО)

Реклама

Българският институт за изкуствен интелект INSAIT представи първият отворен изкуствен интелект на български език, наречен BgGPT. Това съобщават за медия „Нова Варна“ от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). От МОН посочват, че чат приложението стартира за свободно ползване на 3 март, а научни и образователни институции ще са първите, които ще го ползват още от сега

INSAIT представи официално днес BgGPT – първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение, създаден за българската държава, потребители, публични и частни организации. В събитието взеха участие министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Георги Вълчев, Ролф От, шарже д’афер на Швейцарската конфедерация, Проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT и инж. Борислав Петров, изпълнителен директор на INSAIT.

„Представянето днес на българския ChatGPT е една много важна крачка не само за научноприложните изследвания в България, но и за развитието на българските научни организации и на българското образование“, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. По думите му разработеният от INSAIT модел на изкуствен интелект ще даде възможност за прилагането на тази технология в българското училищно образование и в университетите.

„Ние можем да предоставим тези ресурси в Дигиталната раница, за да се надгради тя с BgGPT и оттам всяко училище да може да има своя система, свързана с изкуствен интелект и възможност за персонализиране на образованието. Това е една огромна възможност за развитие и подобряване на качеството на българската образователна система“, посочи министър Цоков. Той акцентира и на важността от разработване на функционалности за училищата и университетите, с които да се разпознават материалите, разработени с изкуствен интелект.

GPT технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект, която революционизира начина, по който обществото взаимодейства с информацията и езика. От INSAIT посочват, че BgGPT e специално обучен за спецификите на българския език, което ще позволи създаването на приложения и решения в полза на българското образование, бизнес, здравеопазване, публична администрация и други. В първата си версия моделът е обучен върху над 3 милиарда изречения и се състои от 7 милиарда параметъра.

С обявяването на BgGPT, INSAIT декларира, че дава начало на поредица от отворени езикови модели за изкуствен интелект на български език, които ще се развиват в института. За разлика от други подобни платформи (ChatGPT, Bard, Bing и други), BgGPT не е корпоративна собственост и ще може да бъде свободно използван от българските публични и частни организации. Стратегическо преимущество за националната сигурност на България е и че данните за създаване на модела не се споделят с чужди корпорации, а остават в държавата и българските организации.

BgGPT ще бъде напълно достъпен на 3 март на адрес https://bggpt.ai. Междувременно ще могат да се правят регистрации от потребители за получаване на предварителен достъп, но той ще бъде даван приоритетно на научни, образователни, публични и бизнес организации. За да продължи да развива споделеното ползване на модела и неговите приложения, екипът на INSAIT започва и серия от разяснителни срещи и събития с технологичната общност.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

„Възраждане“ иска ГЕРБ за патерица при евентуално управление

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че досега винаги ГЕРБ са ги канили на разговори,…

преди 33 минути

На 12 септември спират тока на тези адреси във Варна и областта

От 12.09.2024 г. до 13.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради оперативни…

преди 41 минути

Времето по Черноморието днес: Ще има ли слънце?

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието ще се установи слънчево време. Слаб дъжд се…

преди 3 часа

Животните в Антарктида са изправени пред голяма опасност

Смъртоносна пандемия заплашва най-отдалеченото място на Земята. Фауната в Антарктида е застрашена от смъртоносна болест…

преди 16 часа

Община Варна с нова информация за ситуацията в ДГ №40 „Детски свят“

Вече е спокойна ситуацията в ДГ №40 „Детски свят“ в кв. „Владислав Варненчик“, която беше…

преди 17 часа

Рюте официално оглавява НАТО на 1 октомври

Йенс Столтенберг и Марк Рюте ще участват в церемония, по време на която ще произнесат…

преди 17 часа