in

Варненец с отворено писмо към кмета на Варна: Недоволен от начисляването на сметки за вода от ВиК

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Обезпокоен варненец изпрати към медиите отворено писмо до кмета на Варна Благомир Коцев. В него той описва недоволството си от „липсата на яснота и прозрачност в начисляването на сметките за вода“. Публикуваме писмото на Асен Стоянов без редакторска намеса:

„Уважаеми г-н Коцев,

Обръщам се към Вас с това отворено писмо, за да изразя дълбоко безпокойство от липсата на яснота и прозрачност в начисляването на сметките за вода и относно работата на „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) Варна, и по-специално дейността на отдел „Инкасо“, ръководен от г-н Ант. Танков.

С голямо безпокойство наблюдавам липсата на прозрачност и яснота в начисляването на сметките за вода от ВиК Варна. Това затруднява както мен, така и други граждани при изпълнение на нашите финансови задължения.

Сблъскал съм се с множество необосновани съдебни искове, които подкопават моето доверие в системата и създават усещане за институционален натиск.

Като отговорен гражданин, желая да изпълнявам задълженията си и да плащам за изразходваната вода от моето семейство. Въпреки това, отдел „Инкасо“ не предоставя необходимата информация относно начина на начисляване на фактурите, водомерите и периодите на тяхното измерване. Това създава условия за неяснота и възможност за неправомерни действия и прави невъзможно изпълнението на моите финансови задължения поради несигурността около начисляването на сметките.

За да се осигури справедливост и прозрачност, важно е отдел „Инкасо“ и неговият ръководител да осъзнаят необходимостта от своята отговорност да предоставят точна и прозрачна информация относно начисляването на фактурите.

Настоявам за адекватни и справедливи действия в отговор на моите въпроси и притеснения.

Като гражданин, аз съм длъжен да защитавам моите права, както и тези на останалите граждани – клиенти на ВиК. Липсата на прозрачност и потенциални нередности в работата на ВиК и отдел „Инкасо“, трябва да бъдат предмет на задълбочено разследване и подходящи корективни мерки. Отношението от тяхна страна може да се приеме като пренебрежение към правата на потребителите.

В качеството си на потребител, аз съм ангажиран да плащам за услугите, които реално са ми предоставени. Но за да стане това, изисквам прозрачност и справедливост от ВиК, както и от отдел „Инкасо“. От тяхна страна се очаква коректно и етично поведение, както и съответствие с нормите и правилата, установени от регулаторните органи.

След години на подобни практики, става ясно, че съществуващият модел на управление не е нито прозрачен, нито справедлив. Такъв подход не може и не трябва да продължава. Като граждани, ние сме длъжни да защитаваме своите права и да настояваме за промяна.

Затова настоятелно Ви моля да предприемете необходимите мерки за разследване и преосмисляне на практиките във ВиК Варна. Необходимо е да се въведе система, която осигурява яснота в начисляването на сметките и да се гарантира, че всяко начисляване отразява реално потреблението на вода. Това е критична стъпка към възстановяване на доверието на гражданите в местните институции.

Също така настоявам за отговор на следните въпроси: Как се извършва процесът на измерване и начисляване на сметки от ВиК? Как се гарантира точността на тези измервания? Какви процедури се следват при възникване на спорове относно сметките?

Подчертавам, че това писмо не е предназначено за директно обвинение към г-н Ант. Танков или други служители на отдел „Инкасо“. Но е израз на дълбоката нужда от смяна на ръководството на дружеството и конкретно отдел „Инкасо“ поради липса на каквото и да е било прозрачност и справедливост. Не можем да имаме функционираща община и уважавана общност, ако не се основава на справедливост и доверие!

С уважение,

Асен Стоянов

гр. Варна“

Гражданинът Асен Стоянов се е обърнал и към ВиК – Варна. Той предостави за медиите и писмото, което е изпратил към дружеството:

ДО „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Варна
От: Асен Стоянов
Дата: 16/01/2024

Уважаеми дами и господа,

С настоящото писмо желая да изразя моето несъгласие със становището в решението по жалба М-1 с вх. № 186/26.06.2023 г.

Констативен протокол № 042257 е от 29.06.2023 г. което не кореспондира с фактурите относно периода 17.11.2022 – 15.12.2022 г., издадени седем месеца преди този протокол.

В отговора, който получих, казвате че липсват основания за преразглеждане на начисленото количество вода за абонатни номера 1794207 и 1794581 за периода 17.11.2022 – 15.12.2022 г.,
издадени седем месеца преди този протокол. Подобна практика поражда съмнения за точността и обосноваността на начисляванията.

Посочените несъответствия във фактурирането и липсата на яснота по отношение на изразходваните количества вода ми създават затруднения в изпълнението на моите задължения като клиент на ВиК.

Тази ситуация се утежнява от многократното изнудване чрез съдебни искове, които се оказват неоснователни и се оттеглят след обжалване.

В допълнение, искам да изразя сериозните си опасения относно повтарящото се изнудване от ваша страна посредством съдебни искове, подадени към Софийски районен съд, които винаги досега са се оказали неоснователни и впоследствие са били оттегляни след възражение от моя страна. Такива действия следва да се определят като институционален рекет, и неминуемо допринасят за ерозиране на моето доверие към ВиК услугите.

Наблюдавам също така липса на професионализъм от страна на отдел „Инкасо“, ръководен от г-н Ант. Танков, особено в контекста на яснотата и точността на информацията, свързана с моето потребление.

Очаквам от ВиК да предприеме стъпки за изясняване на въпросните процедури и за отстраняване на всички несъответствия, които биха могли да бъдат в резултат на заблуда или грешки в системата.

Смятам, че е от критично значение отдел „Инкасо“ да подходи с отговорност и да предостави пълна прозрачност по отношение на всички недостатъци и грешки и нарушения на процедури от тяхна страна.

Призовавам за отчетност и ако е необходимо – за доброволно отстъпване от позиции, ако това ще допринесе за възстановяване на доверието към ВиК и ще подобри качеството на обслужване на клиентите.

В качеството си на клиент, аз съм готов да платя за изразходваната вода от моето домакинство, но очаквам и заслужавам точност и прозрачност в начисленията, които все още не са ми представени.

Призовавам и изисквам ВиК да демонстрира съответствие със своите регулаторни задължения и да предостави яснота по следните свързани с жалбата въпроси:

А. Стоянов

3. Желая разяснение на причините за анулиране на фактура № 1156982119 и как това анулиране е отразено във финансовата история на моя абонамент.

Защо е анулирана фактура номер 1156982119 издадена на 22.08.2022 за абонамент 1794207 по водомер 61896487 със старо показание: 118 м3 (от дата 18.07.2022) и ново показание: 146 м3 (от дата 16.08.2022) на стойност 127.36лв.
Начисленото количество от 28 м3, което е разликата между началното и крайното показание във фактурата, е в резултат на приравнение на реално изразходвано количество вода.

4. Необходими са ми детайли относно обстоятелствата, довели до издаването на фактура № 1157715320, в която са включени показания от различни водомери, водещи до значително разминаване в начислените количества и суми.

Защо фактура № 1157715320 към абонат № 1794581 е издадена на базата на старо показание от 114 м3 (17.11.2022) отчетено по водомер с номер № 61896475 и ново показние 175 м3 (15.12.2022) отчетено по другия водомер с номер № 61896487, в резултат на което разликата в показанията (m³) е 61 м3 или 277.43 лв.

Тази информация е от съществено значение за мен, за да мога да изпълня моите финансови задължения към ВиК с увереността, че плащам за реално използваните услуги. Отговорът ви ще послужи за укрепване на взаимното доверие и ще гарантира справедливостта в отношенията ни.

Като потребител, очаквам всички въпроси да получат дължимото внимание и да се отговори на тях с изчерпателност и точност. Това е съществено за възстановяването на доверието в системата за ВиК услуги и за гарантирането, че всеки клиент плаща справедливо за реално потребените количества вода. Очаквам вашите своевременни и конструктивни действия за изясняването на тези критични въпроси.

Изразявам желание да платя за водата, потребена от моето семейство, но се сблъсквам с липса на яснота и прозрачност от страна на ВиК, особено от отдел „Инкасо“. Това прави невъзможно изпълнението на моите финансови задължения поради несигурността около начисляването на сметките. За да се осигури справедливост и прозрачност, важно е отдел „Инкасо“ и неговият ръководител да осъзнаят необходимостта от своята отговорност да предоставят точна и прозрачна информация относно начисляването на фактурите. Настоявам за адекватни и справедливи действия в отговор на моите въпроси и притеснения.

Като гражданин, аз съм длъжен да защитя моите права, както и тези на останалите клиенти на ВиК. Представените доказателства в липсата на прозрачност и потенциални нередности в работата на ВиК и отдел „Инкасо, трябва да бъдат предмет на задълбочено разследване и подходящи корективни мерки. Това отношение от ваша страна може да се приеме като пренебрежение към правата на потребителите и би могло да доведе до възможни юридически последици.

В качеството си на потребител, аз съм ангажиран да плащам за услугите, които реално са ми предоставени. Но за да стане това, изисквам прозрачност и справедливост от ВиК, както и от отдел „Инкасо“. От вашата страна се очаква коректно и етично поведение, както и съответствие с нормите и правилата, установени от регулаторните органи.

В заключение, настоявам за пълна отчетност и разяснения по поставените от мен въпроси. Аз редовно плащам сметките си, и ще платя и въпросните от 2022г, но държа да бъда уверен, че са напълно справедливи и точни.

Налице е необходимост от прозрачност и коректност в действията на ВиК и особено на отдел „Инкасо“. От ключово значение е ВиК и по-конкретно отдел „Инкасо“ да предоставят ясна и прозрачна информация относно начисляването на фактурите и потреблението на водата, свързани с различните водомери и периоди. Това е основен аспект на моите права като гражданин и потребител.

Тревожи ме липсата на яснота и потенциални нарушения в процесите на ВиК, които могат да бъдат разглеждани като действия, несъответстващи на стандартите на законност и прозрачност. Необходимо е да се извършат действия, които да докажат, че системата не функционира като „мафиотска структура“, където потребителите са принудени да плащат за неясно начислени суми.

Аз не искам да получавам неоснователни сметки или неоправдани анулирания на фактури, а желая справедливост и прозрачност във всяко начисление. Искам да съм уверен, че плащам за реално изразходваните количества вода, и че всяка фактура е обоснована и коректна.

В този контекст, очаквам от ВиК и отдел „Инкасо“ да предприемат необходимите стъпки за гарантиране на честно и прозрачно обслужване. Това включва промяна в подхода и отговорността на управлението, и ако е необходимо, подаване на оставки от страна на тези, които не могат да гарантират справедливи и точни начисления.

Като гражданин, аз съм ангажиран да търся правата си и да гарантирам, че се плаща справедливо и прозрачно за услугите, които използваме. Справедливостта и прозрачността трябва да бъдат основни принципи във всяка институция, и аз се надявам, че ВиК ще се ангажира с въпросите ми и ще предприеме необходимите действия, за да гарантира честността и прозрачността на своите услуги. Вашето отношение и действия в отговор на моите опасения ще бъдат от решаващо значение за възстановяването на доверието ми във вашата организация и системата за ВиК услуги като цяло.

С уважение,
Асен Стоянов
гр. Варна
дата: 16/01/2024

Свои сигнали, идеи и предложения за градската среда във Варна може да изпращате чрез платформата signali.novavarna.net  както и по имейл на: press.novavarna@gmail.com

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.