in

Важно за всички, които ще посетят Южното ни Черноморие това лято (СНИМКИ)

Снимка: АПИ

Обявиха дългоочаквана новина, след големите наводнения, които нанесоха безброй щети по Южното ни Черноморие. От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха, че строителните дейности на новия мост над река Изгревско дере на третокласния път III-9901 Царево – Ахтопол, се изпълняват в срок.

Очакванията са строителните работи да приключат през месец април и съоръжението да може да се въведе в експлоатация месеци преди старта на летния туристически сезон. По трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие и е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово. Експерти на Областно пътно управление – Бургас направиха проверка на обекта.

Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

До момента е приключил първият етап от строителството – изливането на стоманенобетонните пилоти, които са основата на съоръжението. Те са с дължина между 17 и 25 м в различните части на мостовата конструкция. В момента изпълнителят на обекта монтира надлъжните греди.

Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Припомняме, че наводненията от проливните валежи в началото на септември 2023 г. компрометираха стария мост на третокласния път Царево – Ахтопол. Екипите на АПИ предприеха незабавни мерки за премахване на авариралото съоръжение и изграждането на временен път – брод, по който да преминават двупосочно всички видове превозни средства. В максимално кратък срок бяха проведени процедури по ЗОП за избор на изпълнители на проектиране, строителство и строителен надзор на новото съоръжение. Изготвен бе технически проект, всички необходими геоложки и хидроложки прочувания, както и изискваните по закон съгласувателни процедури.

Снимка: АПИ

Снимка: АПИ

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.