Категории: България

Извънредно: Още области обявяват грипна епидемия

Реклама

Вече стана ясно, че в област Варна ще бъде обявена грипна епидемия на 25 януари (четвъртък). Впоследствие беше взето решение и за област Бургас и София-област. Двете области също ще са в грипна епидемия от четвъртък. От Министерството на здравеопазването обявиха и това, че област Смолян удължава срока на мерките

Бургас и София-област също обявяват грипна епидемия от четвъртък – 25 януари. В Бургас тя ще е в сила до края на месеца, а в София-област до 1 февруари включително. Междувременно Смолян удължава въведените противоепидемични мерки. Там епидемията е в сила от 18 до 24 януари включително, но заради високите нива на заболяемост, периодът се удължава до края на настоящи месец.

Така общият брой на областите, въвели временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) става общо седем. Припомняме, че от днес епидемия е в сила за област Плевен, а от 25 януари и за област Варна. До 28 януари пък са в сила противоепидемичните мерки в Габрово и Пловдив.

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие – удължаван.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 10 минути

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 14 минути

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 21 минути

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 2 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 3 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 3 часа