Категории: Свят

НАТО: „Иран дестабилизира Близкия изток“. САЩ обмисля следващи ходове

Реклама

Американският държавен секретар Антъни Блинкен се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, на фона на атаката с дрон срещу американската военна база в Сирия. След тази атака САЩ обмисля какви действия може да предприеме, като има различни варианти – от символичен до наказателен. Блинкен посочи, че ситуацията в Близкия Изток е повече от нестабилна. Според Пентагона атаката е дошла от елитна иракска въоръжена групировка, подкрепена от Иран. Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна потвърди, че е необходима намеса от страна на Запада. По негови думи „Иран продължава да дестабилизира региона“

„Виждаме, че Иран продължава да дестабилизира региона. Иран също носи отговорност за подкрепата на терористи, които атакуват кораби в Червено море. Поведението на Техеран ни напомня как изглежда свят без правила – непредвидим и опасен, свят, в който сигурността ни става по-скъпа“, каза Столтенберг.

„Приветствам вашата неуморна дипломация, секретар Блинкен, за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на войната в Газа, усилията ви да облекчите човешкото страдание и упоритата ви работа за мирно разрешаване“, добави още главният секретар на НАТО, обръщайки се към Блинкен.

„Бруталната война на Русия срещу Украйна наближава двугодишната граница и руска победа би насърчила Иран, Северна Корея и Китай. Това има значение за сигурността на Европа и за сигурността на Америка, така че подкрепата на Украйна служи на интересите на САЩ. Срещу малка част от годишните разходи за отбрана, Съединените щати помогнаха на Украйна да унищожи голяма част от бойния капацитет на Русия, без да изложи нито един американски войник на опасност“, каза Столтенберг.

„Приветствам ясния ангажимент на президента Байдън и вас да поддържате подкрепата на САЩ за Украйна и да работите с Конгреса за постигането на това. Както казахте, други съюзници също се активизират. Това, което европейските съюзници от НАТО и Канада предоставят по отношение на военна, финансова и хуманитарна помощ, всъщност надхвърля това, което предоставят САЩ. Така че това наистина е съвместно усилие на всички съюзници в НАТО от двете страни на Атлантическия океан и аз съм уверен, че всички съюзници в НАТО ще продължат да дават резултати, защото подкрепата на Украйна не е благотворителност. Това е инвестиция в собствената ни сигурност“, заяви генералният секретар на НАТО.

„Президентът Путин започна тази война и можеше да я прекрати днес, ако спре да напада съсед. Войната може да приключи и ако Украйна спре да се защитава, но това няма да означава мир. Това би означавало руска окупация, а окупацията не е мир. Един справедлив мир ще изисква президентът Путин да осъзнае, че няма да получи това, което иска на бойното поле. Москва трябва да приеме договорено решение, при което Украйна надделява като суверенна независима нация. Случващото се около масата за преговори е неразривно свързано със ситуацията на бойното поле. Така че, ако искаме траен, справедлив мир, трябва да предоставим на Украйна повече оръжия и боеприпаси. Оръжията за Украйна са пътят към мира“, смята Столтенберг.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Лесна рецепта за вкусен ябълкoв щpудeл през есента

Щруделът е много вкусен и сезонен десерт. Предлагаме ви лесна и вкусна рецепта. Пълнeжът ce…

преди 3 часа

Зеленски: Тръмп ще е на наша страна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в излъчено интервю за телевизия „Фокс нюз“ (Fox News), че…

преди 3 часа

Сезонът на камбите започва: Как да си ги приготвим за зимата

Камбите са едни от най-често срещаните зеленчуци по пазарите в България през есента. Те са…

преди 3 часа

Морето е пълно с чернокоп. Каква е цената на пазара

На пазара в Каварна е пълно с чернокоп. Има различни големини и на различни цени.…

преди 3 часа

Как да се борим с есенната депресия

Ако забележите драстични промени в настроението си през определени периоди от годината, може да имате…

преди 3 часа

Земетресение удари Централна Калифорния

Стана ясно, че земетресение с магнитуд 4,2 разлюля част от Централна Калифорния, съобщи Геофизичният институт…

преди 3 часа