Категории: Любопитно

Илън Мъск успешно имплантира безжичен мозъчен чип в човешкото тяло

Реклама

В публикация в Twitter, милиардерът Илън Мъск казва, че след процедурата е открита „обещаваща“ мозъчна активност и пациентът се „възстановява добре“. Целта на компанията е да свърже човешкия мозък с компютри, за да помогне за справяне със сложни неврологични състояния

„За всяка компания, произвеждаща медицински изделия, първият тест върху хора е осовено важен“, каза професор Ане Ванхоестенберге от Кралския колеж в Лондон.

„Докато има много компании, работещи върху вълнуващи продукти, има само няколко компании, които са имплантирали своите устройства в хора, така че Neuralink се присъедини към доста малка група“, посочва Ванхоестенберге, цитиран от БиБиСи.

Въпреки това тя също така предположи, че е необходимо да се внимава, тъй като „истинският успех“ може да бъде оценен само в дългосрочен план.

„Знаем, че Илън Мъск е много умел в генерирането на публичност за своята компания“, добави Ванхоестенберге.

Редица конкурентни фирми вече са имплантирали подобни устройства.

Сред другите компании, постигнали подобен напредък в областта, е École Polytechnique Fédérale в Лозана (EPFL), Швейцария, която успешно позволи на парализиран човек да ходи само като мисли. Това беше постигнато, чрез поставяне на електронни импланти в мозъка и гръбнака му, които безжично предават мисли на краката и стъпалата му.Подробности за пробива бяха публикувани в рецензираното списание Nature през май 2023 г.

БиБиСи се обърна за коментар както към Neuralink, така и към медицинския регулатор на САЩ, Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Neuralink беше критикуван в миналото, като Reuters съобщи през декември 2022 г., че компанията е участвала в тестове, които са довели до смъртта на приблизително 1500 животни, включително овце, маймуни и прасета.

През юли 2023 г. ръководителят на Министерството на земеделието на САЩ – което разследва опасенията за хуманното отношение към животните – каза, че не е открило никакви нарушения на правилата за изследване на животни във фирмата. Продължава обаче отделно разследване на агенцията.

Компанията на Мъск получи разрешение да тества чипа върху хора от FDA през май 2023 г. Това даде зелена светлина за началото на шестгодишното проучване, по време на което робот се използва за хирургично поставяне на 64 гъвкави нишки, по-тънки от човешки косъм, върху част от мозъка, която контролира „намерението за движение“, според Neuralink.

Компанията казва, че тези нишки позволяват на нейния експериментален имплант – захранван от батерия, която може да се зарежда безжично – да записва и предава безжично мозъчни сигнали към приложение, което декодира как човекът възнамерява да се движи.

„Той има голям потенциал да помогне на хората с неврологични разстройства в бъдеще и е отличен пример за това как фундаменталните невронаучни изследвания се използват за напредък в медицината“, каза професор Тара Спайърс-Джоунс, президент на Британската асоциация по невронауки.

„Въпреки това, повечето от тези интерфейси изискват инвазивна неврохирургия и все още са в експериментални етапи, така че вероятно ще минат много години, преди да станат широко достъпни.“

В друга публикация Мъск каза, че първият продукт на Neuralink ще се казва Telepathy. Телепатията, каза той, би позволила „контрол на вашия телефон или компютър, а чрез тях почти всяко устройство, само чрез мислене“.

„Първоначалните потребители ще бъдат тези, които са загубили използването на крайниците си“, продължи той.

Позовавайки се на покойния британски учен, който е имал заболяване на моторните неврони, той добави: „Представете си, че Стивън Хокинг можеше да комуникира по-бързо от бърза машинописка или аукционер. Това е целта.“

Докато участието на Мъск повишава авторитета на Neuralink, някои от неговите конкуренти имат опит от преди две десетилетия. Базираната в Юта Blackrock Neurotech имплантира първия си от многото интерфейси мозък-компютър през 2004 г.

Precision Neuroscience, създадена от съосновател на Neuralink, също има за цел да помогне на хора с парализа. И неговият имплант прилича на много тънко парче лента, което се намира на повърхността на мозъка и може да бъде имплантирано чрез „черепен микропрорез“, което според него е много по-проста процедура.

Съществуващите устройства също са генерирали резултати. В две отделни скорошни научни изследвания в САЩ имплантите са използвани за наблюдение на мозъчната активност, когато човек се опитва да говори, което след това може да бъде декодирано, за да му помогне да общува.

Превод и редакция: Ева Григорян

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Отиде си звезда от „Умирай трудно 2“

На 84-годишна възраст от естествена смърт почина звездата от "Умирай трудно 2" и "Корени" Джон…

преди 2 минути

Тийнейджъри робуват на нов опасен тренд в TikTok – „Хромиране“: Ето какво вдишват

В ТіkТоk се зафирмя и набира скорост нова тревожна тeндeнция, нapeчeнa "xpoмиpaнe". Практиката пpeдcтaвлявa cepиoзнa…

преди 14 минути

Българин в Израел с разказ за ракетната атака вчера

Припомняме, че вчера вечерта Иран атакува Израел с около 200 балистични ракети. Заради ракетната атака…

преди 28 минути

Христо Мутафчиев: В последните няколко дни се извърши посегателство върху културата

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев обяви, че очакванията му са виновните…

преди 53 минути

След десетилетия строителство: Църква в Ямболско най-накрая е осветена, благодарение на дарители

Дълга е историята за строителството на църквата "Покров на Пресвета Богородица" в ямболското село Завой.…

преди един час

Специализирана полицейска операция в две области у нас

От пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР) съобщават, че на територията на областите Разград…

преди един час