in

В Сърбия регистрираха първи случай на морбили при дете

Колаж: "Нова Варна"

От сръбското здравно министерство съобщават, че в Сърбия е отчетен първи случай на морбили при дете на 15 години. Случаят е регистриран в Белград

На 6 февруари е регистриран случай на дребна шарка при дете, което не е ваксинирано. 15-годишният пациент е било хоспитализиран с пневмония, когато се разбира, че е с морбили.

По време на най-голямата епидемия от морбили в Сърбия през последните 20 години – през 2017 г. и 2018 г., са регистрирани около 5800 пациенти, от които 93% не са били ваксинирани, непълно ваксинирани или с неизвестен ваксинационен статус. Една трета от пациентите са били хоспитализирани.

При тази епидемия са регистрирани 15 смъртни случая, сред които има четири деца на възраст под пет години. През предходната 2023 г. в страната са регистрирани 50 случая на морбили, повечето от които (94%) са били неваксинирани, сочат данните от „Батут“.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/