in

Почина един от най-добрите хирурзи в България

Снимка: Pixabay

България се сбогува с едно от светилата на детската хирургия у нас. Почина проф. д-р Веселина Михайлова д.м.н. Скръбната вест съобщава екипът на Детска хирургия – Пирогов.

Колеги на проф. Михайлова я описват като една от най-светлите личности в семейството на детските хирурзи в Република България.

От 1972 година проф. Михайлова постъпва като асистент в клиника по детска хирургия – институт „Н. И. Пирогов“ – София. След 4 години става старши, а след това и главен асистент. След защита на дисертация получава научно звание „доцент“, а по късно и „професор“. От 1980 година е завеждащ детска гръдна хирургия към секция по детска хирургия, а от 1990 г. е завеждащ втора детска хирургична клиника – София.

Проф. Михайлова оставя след себе си школа на детските гръдни хирурзи в България, плеяда от отлични специалисти – нейни ученици, които работят по целия свят и разнасят славата на българската медицина.

Колегите ѝ заявяват, че в годините на трудовата си дейност тя не е спирала да преподава, да пише научни трудове, да внедрява нови методики и да създава нови направления. Нейна най-голяма страст си остава детската гръдна хирургия.

Поклонението ще бъде в събота, 17.02.2024 г., от 11:30 ч. в църквата на с. Лешница

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.