in

В село от област Варна подготвят уникална изненада за 1-ви март

Колаж: "Нова Варна"

Ние българите обичаме и почитаме празниците си. Така трябва и да бъде. Усещането което ни носят предстоящите празници, предвестници на пролетта, е винаги топло и зареждащо. Всяка година из някой край на България блесва необикновена идея за мартеница – дължина, размери. Коя от коя по-красиви, радващи всички ни.

Предстои да посрещнем любимата на поколения българи – Баба Марта. Тя е митично създание от българския фолклор. Свързваме името ѝ с месец Март. Неслучайно и това е месецът на жените – непредвидим, като самите тях. Баба Марта, голямата сестра на Голям сечко (януари) и Малък сечко (февруари) е слънчева и любяща, но нейните братя свършили някоя пакост, като да ѝ изпият виното например, за секунди могат да я разгневят и да доведе ветрове и мраз за всички.

Винаги обаче женската енергия, символ на новото начало носи със себе си и любовта. Неслучайно този български празник – 1-ви март, се чака с нетърпение от малки и големи. Желанието, с което се кичим в бели и червени конци сякаш никога няма да изчезне. Ще поддържа духа ни жив, здрав и сплотен.

Ние от медия “Нова Варна” разбрахме, че тази година из варненския край се подготвя изненада. Село Чернево, познато в областта със своите традиции и обичаи, отново се подготвя да почете любим пролетен празник. Идеята да се направят Пижо и Пенда в цял човешки ръст и да се окачат в центъра на селото, в навечерието на 1-ви март, произлиза от дама, жител на селото. Тя споделила на съседи и на читалищния секретар. Всички останали впечатлени и с удоволствие приели да се включат. Започнали са да събират материали и да работят по проекта. Жените участващи в инициативата споделят, че това ще направи празника ни още по-специален и ще донесе много радост в сърцата.

Пожелаваме им успех и ще очакваме с нетърпение да видим идеята осъществена. Очаквайте и вие още по темата.

По публикацията работи: Ева Григорян

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/