in

Днес Гърция взима ключово решение, касаещо ЛГБТ общността

Колаж: "Нова Варна"

Днес парламентът в Гърция гласува легализирането на еднополовите граждански бракове. Това се случва за първи път в православна християнска държава и въпреки съпротивата на влиятелната гръцка църква.

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето гърци подкрепят предложената реформа и въпросът не успя да предизвика дълбоки разделения в страна, която е по-притеснена от високите разходи за живот, съобщава АП Нюз.

Епохалният законопроект, изготвен от дясноцентристкото правителство на премиера Кириакос Мицотакис, е подкрепен от четири леви партии, включително основната опозиционна Сириза.

Това ще ѝ осигури 243 гласа в 300-местния парламент. Очаква се няколко депутати от мнозинството и левицата да се въздържат или да гласуват против реформата – но не достатъчно, за да отхвърлят законопроекта.

Три малки крайнодесни партии и комунистическата партия със сталинистки корени отхвърлиха проектозакона.

Държавният министър Акис Скерцос подчерта при откриването на двудневния дебат в сряда, че повечето гърци вече приемат идеята за еднополови бракове.

„Ние не вземаме решения за промяна в тази зала“, каза той. „Това вече се е случило… Обществото се променя и развива, без да изисква разрешение от парламента“, допълва Акис Скерцос.

Законопроектът ще предостави пълни родителски права на женените партньори от един и същи пол с деца. Но това не позволява на хомосексуалните двойки да стават родители чрез сурогатни майки в Гърция – опция, която в момента е достъпна за жени, които не могат да имат деца по здравословни причини.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/