in

Задава ли се нова болест в Европа: Експерт алармира какво може да се случи до 10 години

Снимка: Pixabay

Д-р Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в Берн заяви, че и в следващите години ще остане налице опасността от глобалното затопляне, с което се очаква климатичните пояси да се изместят, като в по-топлите ще се включат и нашите региони. Но какви опасности крие това?

„Южна Европа винаги е имала единични случаи на болести, пренасяни от комари, сред които са денга и малария. Няма директна заплаха в момента, но до 10 години тя може да стане осезаема“, заяви в ефира на Нова Нюз д-р Аспарух Илиев.

По негови думи болестта денга е била характерна главно за Бразилия, но с изместването на климатичните зони, се появява и в други държави. Той обясни и с както се характеризира това заболяване.

„Започва с температура, гадене и общо неразположение. При първо боледуване преминава като нормална вирусна инфекция, но 5-10% от случаите може да протекат доста по-тежко. Рядко изходът е фатален. Това е хеморагична инфекция, може да има кървене от лигавиците на храносмилателния тракт и тежко засягане на мозъка“, обясни д-р Илиев.

Според него за денга треската няма характерно лечение – единственият лек е ваксината. „Трябва да се следят новите инфекции чрез профилактика. Също така да мислим и за маларията като за проблем в обозримо бъдеще“, алармира Илиев.

Относно грипните инфекции медикът заяви, че е достигнато плато и се очаква броят на заболелите да тръгне надолу. „При COVID ситуацията също изглежда спокойна – вирусът ще си остане наш спътник, с малки пикове през годината“, обясни той.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/