in

Обрат с личните карти: Ето какво предлагат депутатите

Снимка: МВР

Предвиждат се промени в Закона за българските лични документи. Промените са внесени от ГЕРБ. С тях се предвижда отпадане на издаването на безсрочни лични карти за българските граждани над 58-годишна възраст. Измененията гласят, че тези лични карти следва да са с валидност не повече от 10 години. С друг законопроект, идващ от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ предлагат в МВР да няма централна база данни на пръстовите отпечатъци, които гражданите дават при издаване на лични документи.

Проектът на ГЕРБ се основава на Европейски регламент, който цели повишаване на сигурността на личните карти на гражданите в ЕС. С разписаните разпоредби се предлага българските граждани до 70-годишна възраст да имат личните карти с 10-годишна валидност, а над 70 години да се издава лична карта със срок на валидност 30 години.

В законопроекта не е уточнено дали ще трябва българските граждани, които сега са със безсрочни лични карти, да ги сменят веднага след влизането в сила на закона или след 10 години от издаването им. Не е ясно и дали промяната ще засегне само навършилите 58 години. Правилата за издаване на лична карта за непълнолетните от 14-18 годишна възраст се запазват.

В законопроекта на ПП-ДБ се предлагат събраните за лични документи отпечатъци да се използват само за граничния контрол, като в МВР да не се съхраняват, освен ако лицата не дадат изрично съгласие в заявлението.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/