in

Скат забременя мистериозно: Учени заподозряха мъжка акула

Снимка: Pixabay

Риба скат, живееща в аквариум без мъжки представител на вида, мистериозно забременя. Някои учени се съмняват, че е възможно мъжка акула да е отговорна за случилото се.

Персоналът на аквариум в Северна Каролина остана объркан, след като скат забременя, въпреки че в аквариума няма мъжки, съобщава Бизнес Инсайдър.

Учените имат няколко теории за това как може да се е случило това – и една от тях включва мъжка акула.

Първоначалните съмнения са били, че скатът има рак, щом започнал ненадейно да се подува. Въпреки това, направен ултразвук по-късно разсеял съмненията и разкрил, че израстъците са яйца, пише изпълнителният директор на лаборатория в Хендърсвил в публикация в блог.

Ейприл Смит казва, че едно от възможните обяснения е партеногенезата, процес, при който женската може да произведе ембрион безполово, без яйцеклетка да бъде оплодена със сперма.

Тя каза, че това е механизъм за оцеляване, който позволява запазването на даден вид и обикновено се случва в ситуации, в които няма мъже, като например в зоологическа градина или аквариум или дори в уединена зона на дълбокото море.

Учените обаче разработиха друга теория, когато забелязаха следи от ухапвания по ската. Скатът е споделял аквариума си с две бамбукови мъжки акули с бели петна.

„Акулите хапят, за да се чифтосват – един от нашите млади мъжки чифтосвал ли се е с нея?“ пише Смит.

Тя казва, че последният ултразвук разкрива, че скатът носи поне две, ако не и три малки.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/