in

След сигнал на медия „Нова Варна“: Решен е проблем, свързан с чистотата на въздуха в Аспарухово (ВИДЕО)

Кадър: Facebook

Припомняме, че на 14 декември 2023 година читател на медия „Нова Варна“ се свърза с екипа ни със сигнал за замърсяване на въздуха във варненския кв. „Аспарухово“. Беше предоставено и видео, показващо обгазяване в района на ул. „Кирил и Методий“, кв. Аспарухово, гр. Варна. Още тогава медия „Нова Варна“ отправи запитване към РИОСВ-Варна, откъдето съобщиха, че сигналът е препратен за предприемане на действия по компетентност на Община Варна

След сигнал за бълване на облаци дим и миризма в „Аспарухово“: РИОСВ-Варна излезе със становище (ВИДЕО)

Днес в редакцията на медия „Нова Варна“ постъпи копие от писмо, подписано и изпратено от кмета на Район „Аспарухово“ Ивайло Маринов до директора на дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна във връзка с казуса. Ето какво гласи то:

„Уважаеми господин Колев,

В отговор на Ваше писмо с горецитирания номер Ви уведомявам, че служители от Дирекция „Контролни и социално – икономически дейности“ извършиха проверка на място на 25.01.2024 г. на обекти с кадастрални идентификатори 10135.5505.246.5.13 и 10135.5505.246.5.3, находящи се в гр. Варна, кв. „Аспарухово“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ №38. Констатирано е, че обекта находящ се на ул. „Кирил и Методий“ бл.38 е отдаден под наем и в него се извършва складова дейност и съхранение на автомобили. Установено е наличие на печка за твърдо гориво, която към момента на проверката не функционира, както и дърва за огрев. Съоръжението, предмет на жалбата, отвеждащо дим от печката е изведено неправомерно и не е включено към коминното тяло на блока.

След извършване на справки по документи, предоставени от архива на Община Варна, както и на документите, предоставени от собственика на гореописаните самостоятелни обекти е извършена повторна проверка на място на 16.02.2024 г., при която е установено, че съоръжението, причиняващо обгазяване на района е премахнато и печката е свързана към съществуващо коминното тяло, прилежащо към помещенията на блока.

Видно от предоставените от собственика схеми на самостоятелни обекти в сграда, издадени от СГКК – Варна, обект с кадастрален идентификатор 10135.5505.246.5.3 е с предназначение – за склад, а обект с кадастрален идентификатор 10135.5505.246.5.13 – друг вид самостоятелен обект.

Видно от предоставения Договор за наем „НАЕМОДАТЕЛЯТ се задължава да предостави на НАЕМАТЕЛЯ за временно и възмездно ползване недвижим имот: склад и гараж с площ от 300 м2, находящ се в гр. Варна, ул. мСв. Св. Кирил и Методий“ №38*. Това е и приблизителната площ по документи на обекти с кадастрални идентификатори 10135.5505.246.5.13 и 10135.5505.246.5.3, предмет на извършената проверка. Към момента на извършените проверки, в обектите няма касов апарат и не е констатирано извършване на търговска дейност.

С оглед гореописаното, Ви уведомявам, че служители към Дирекция „Контролни и социално – икономически дейности” ще продължават да извършват периодични проверки в цитираните обекти, но към момента, считам, че няма предпоставки за предприемане на последващи действия от страна на районната администрация„.

Свои сигнали, идеи и предложения за градската среда във Варна може да изпращате чрез платформата signali.novavarna.net  както и по имейл на: press.novavarna@gmail.com

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.