in

НАП се спаси от 5,1 млн. лв. глоба след теча на данни: Как се измъкна?

Снимка: "Нова Варна"

Припомняме, че на 15 юли 2019 г. стана ясно, че хакери са източили от масивите на НАП данните на 4 млн. живи български граждани, както и на още около 1 млн. починали. Това се разбра след като „анонимен руски хакер“ изпрати имейли до родни медии. 

Административният съд в София взе решение с което отменя решение от 26.10.2023 г. на Софийския районен съд, с което е потвърдено Наказателно постановление № 004 от 28.08.2019 г., издадено от председателя на Комисия за защита на личните данни.

Съдът отменя и наказателно постановление № 004 от 28.08.2019 г., издадено от председателя на Комисия за защита на личните данни и прекратява административнонаказателното производство.

Делото е образувано по жалба на Национална агенция за приходите гр. София срещу решението на СРС, с което е потвърдено Наказателно постановление № 004 на КЗЛД и на НАП е наложена имуществена санкция в размер на 5 100 000 лева.

Мотивите на съда са изтичане на абсолютна погасителна давност, която в случая е четири години и половина. Съдът намира, че обжалваното решение, с което е потвърдено процесното наказателно постановление, е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено. Вместо него, трябва да бъде постановено друго, с което се отмени наказателното постановление и прекрати административнонаказателното производство.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.