in

Тази държава обяви извънредно положение: Плъзнала е коварна болест

Колаж: "Нова Варна"

Стана ясно, че в повечето провинции на Перу е обявено извънредно положение в сферата на здравеопазването. Причината за това е големият ръст на случаите на треска денга. По данни от Асошиейтед прес това се случва под влияние на по-високите от нормалното температури, причинени от природния феномен Ел Ниньо

Според здравното министерство на страната броят на случаите на денга, отчетени през първите седем седмици на тази година, е двойно по-висок в сравнение със същия период през 2023 година. Общият брой на случаите е повече от 31 000.

„Това е сериозен проблем“, заяви миналата седмица министърът на здравеопазването на страната Сесар Васкес.

Извънредното положение ще позволи на правителството по-бързо да прехвърли финансови средства и медицински персонал към засегнатите региони. То ще бъде въведено в 20 от 24-те провинции на страната, включително в регионите около столицата Лима.

Епидемия от треска денга миналата година сериозно натовари обществената здравна система на Перу, тъй като хиляди хора потърсиха помощ в спешните отделения.

Болестта се разпространява от комарите от вида Aedes Aegypti, които се размножават в горещи и влажни условия.

Въпреки че повечето случаи на заболяването от треска денга преминават с леки симптоми, болестта може да причини и силни главоболия, висока температура и мускулни болки.

Миналата година в резултат от епидемия от треска денга в Перу починаха 18 души, а през първите два месеца на тази година битката с вируса са загубили 32 перуанци.

През декември Световната здравна организация каза, че епидемията от денга в Перу през 2023 г. е била свързана с валежите и високите температури на въздуха тогава, които са способствали за разрастването на популациите от комари, особено в северната част на страната, съобщава БТА.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/