in

Готвят големи промени с шофьорските книжки

Снимка: МВР

Интересни изменения относно шофьорските книжки предстои да бъдат гласувани в Европейския парламент. Някои от тях са свързани с валидността на свидетелствата за управление на автомобили, мотоциклети и трактори, а именно тя да стане 15 години. В момента любителските книжки за шофиране са със срок от 10 години.

В заложените промени е и идеята на евродепутата Петър Витанов шофьорските книжки да се отнемат за територията на целия Европейски съюз при констатирани нарушения на пътя.

Новите мерки предвиждат по-дълъг срок на любителските книжки, но се намалява за шофьорите на камиони и автобуси до пет години.

Евродепутатите също така искат задължителни здравни прегледи при издаване или подновяване на свидетелство за управление на МПС.

За да подкрепят единния пазар на ЕС, евродепутатите искат да въведат цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилните устройства и изцяло еквивалентна на физическата шофьорска книжка.

Предлага се и 2-годишен изпитателен срок за начинаещи шофьори, които ще бъдат изправени пред по-строги санкции за опасно шофиране и строги ограничения на алкохол по време на шофиране.

Целта на всички тези нови мерки е доста амбициозна – постигане на нулева смъртност, така че до 2050 г. да няма смъртни случаи, свързани с движението по пътищата.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/