in

Обявиха кога ще е погребението на Алексей Навални

Кадър: Youtube/60 Minutes

Стана ясно, че публичното погребения на руския опозиционер Алексей Навални ще се състои в петък следобед (1 март) в църква в югоизточна Москва. Това обяви неговата говорителка Кира Ярмиш в социалните медии днес (28 февруари).

Погребението ще се състои в руска православна църква в московския квартал Марино, където Навални е живял със съпругата си и двете си деца, преди да бъде отровен през 2020 г. и след това арестуван след завръщането си в Русия следващата година, съобщава The Moscow Times.

„Елате по-рано. Погребението ще бъде на Борисовското гробище“, написа Ярмиш в X (бивш Twitter), имайки предвид гробище в същия квартал.

Съюзниците на Навални казаха по-рано тази седмица, че планират да проведат публично сбогуване с него, след като руски следователи предадоха тялото му на майка му, повече от седмица след смъртта му в арктическа наказателна колония.

Екипът на покойния активист обвини властите, че са направили опит да попречат на публично погребение, тъй като то може да се превърне в демонстрация на подкрепа за движението на Навални и неговата опозиция срещу президента на Русия Владимир Путин.

Висшият помощник на Навални Иван Жданов каза, че екипът първоначално е планирал да проведе церемонията в четвъртък, но твърди, че всички погребални бюра в Москва са отказали заради планираното обръщение на Путин пред руския парламент в същия този ден.

Жданов също обвини властите, че са се намесили, за да попречат на семейството на Навални да резервира по-голямо място за публична панихида.

„Дяволите отново излязоха наяве с унижението си към Алексей, дори когато го няма“, написа той в социалните мрежи.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/