in

В НС взеха важно решение за наши естрадни легенди

Колаж: "Нова Варна"

Стана ясно, че на много български певци ще бъдат отпуснати държавни парични награди за особени заслуги. Това решение беше взето от депутатите по време на заседание

Парламентът прие решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Точката беше включена в дневния ред по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков. В подкрепа на решението гласуваха 161 депутати, без „против“ и един „въздържал се“.

Вносители са народните представители от ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева. В решението се посочва на кого се отпускат държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата, съобщава БТА.

Записано е, че се отпуска пожизнено за особени заслуги към българската държава и нацията в размер на 500 лв. месечно на Стефка Иванова Берова, Йордан Светославов Марчинков, Богдана Иванова Карадочева, Николай Георгиев Балинов, Величко Маринов Маринов и други. Сред хората, на които се отпуска пожизнено за особени заслуги към българската държава и нацията в размер на 350 лв. месечно, са Никола Борисов Динев, Марин Стоянов Цветков, Красимир Стефанов Янакиев, Румен Атанасов Илиев и Иван Христов Бояджиев. Изпълнението на решението се възлага на министъра на културата.

По думите на Тома Бикова с това решение се цели да се компенсират щатни служители на „Концертна дирекция“, които са работили от създаването ѝ до 1990 г. Това са в голяма част от случаите известни български музиканти. Депутатът обяснява, че към този списък са включени и технически сътрудници, които също са били щатни служители. По думите на Биков проблемът е, че част от архива до 1990 г. е загубен по независещи от тях причини и тези хора не могат да докажат различни години стаж.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/