in

Денков: С депозираната от мен оставка отправяме покана преговорите да започнат веднага

Кадър: БНТ

Днес Народното събрание ще гласува оставката на министър-председателя на България акад. Николай Денков.

„Тъй като това е оставка, която подавам лично, предпочитам аз да представя съответните аргументи и някои допълнителни обяснения. Вчера подадох оставката си като министър-председател. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство точно преди 9 месеца заработи”, поясни премиерът. Нека припомня около какви задачи се обединихме преди 9 месеца“, заяви Денков в НС.

„Първо – да излъчат стабилно правителство с национален мандат, около което да се сформира конституционно мнозинство. Второ – министър-председател през първите 9 месеца да бъда аз, а Мария Габриел – външен министър. А за следващите 9 месеца Мария Габриел да е премиер, а аз – вицепремиер. Трето – в края на всеки 9 месеца министър-председателят да подаде оставка. Двете парламентарни групи да я гласуват и да подкрепят за следващия период предложената номинация на другата парламентарна група. Четвърто – правителството да изпълнява съгласувани законодателни и управленски програми. Пето – да се подготвят и приемат промени в Конституцията в диалог с другите парламентарни групи. Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж беше взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от тази декларация. Остава да изпълним и ключовата шеста точка, която гласи: Шесто – да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества“, обясни акад. Денков.

„Време е да направим заедно тази решаваща за хората стъпка – да покажем последователност и уважение към гражданите като извървим докрай пътя на реформите, по който поехме преди 9 месеца. Да, нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не „8 джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието”. За да започнат регулаторите да регулират обществените отношения, а не да бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси“, поясни премиерът Денков.

„С депозираната от мен оставка отправяме покана преговорите да започнат веднага“, заяви Денков.

Кабинетът „Денков“ ще представи резултатите от управлението си в следващите дни, поясни министър-председателят.

Официално: НС единодушно прие оставката на премиера Денков

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/