in

Реакции след кончината на патриарх Неофит: Ето какво казаха духовници и политици

Колаж: "Нова Варна"

Припомняме, че вчера (13 март) на 78-годишна възраст почина българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Кончината му предизвика множество реакции от страна на духовници и политици у нас, които изразиха своята скръб и почит към главата на Българската православна църква (БПЦ). Някои от тях са:

Президентът Румен Радев:

Държавният глава обяви, че с дълбока скръб прекланя глава пред Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски. По негови думи неговата кончина е огромна загуба за Българската православна църква, както и за българския народ.

Вицепрезидентът Илияна Йотова:

„Светъл път на душата на българския патриарх Неофит! Никога няма да забравя тези топли очи и мъдрите му слова!“, написа Йотова във Фейсбук.

Мария Габриел:

„Бог да прости Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Ще помним завета му за постигане на единство, за живот във вяра и благочестие. Поклон!“, заяви Мария Габриел.

Бойко Борисов:

Борисов нарече патриарх Неофит „един истински и достоен свещеник, добър човек и благочестив българин“.

Кирил Петков

Според Кирил Петков Негово Светейшество Неофит е бил сред малцината обединяващи духовни фигури и от неговата кончина България е загубила много.

Корнелия Нинова

Според Корнелия Нинова патриарх Неофит е бил изключителна духовна личност. „От погледа му струеше доброта и благородство“, посочва тя.

Делян Пеевски:

„Неговата доброта, милосърдие и призивите му за човеколюбие няма да бъдат забравени от миряните“, заяви Пеевски.

Костадин Костадинов

„Преди малко почина патриарх Неофит. Бог да прости пастира на българския народ, и поклон пред паметта на един от стълбовете на православната ни вяра!“, написа Костадинов вчера.

Главно Мюфтийство в Република България

От Главно Мюфтийство в Република България заявяват, че патриарх Неофит ще остане в съзнанието им като изключително добър човек и като диалогичен духовен водач.

Русенски митрополит Наум

„Покой дари му Господи в Своето Царство, амин!“, пише митрополит Наум.

Митрополит Антоний

Според митрополит Антоний патриарх Неофит ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.