in

Проф. Рачев обяви: В неделя и понеделник ще има температурни рекорди

Кадър: бТВ

Българският климатолог проф. Георги Рачев обяви, че „ранното лято“ ще продължи с температури над 20 градуса. По негови думи две седмици напред ще бъде така. На някои места дори се очакват рекордни стойности

„В следващите три дни до понеделник времето ще е много топло с температури от около 26-27 градуса. В неделя и понеделник се очакват местни рекорди“, каза проф. Рачев в ефира на бТВ.

В Централна и Северна България температурите ще бъдат от 27 до 29 градуса, а на места може да достигнат дори 30 градуса.

„В Русе и София може да се окаже по-топло, отколкото в Пловдив и Хасково. Леко захлаждане ще има във вторник в Пловдив. Любимата ни Гърция е за ушанка и шинел“, каза климатологът.

Морската вода също започва да се стопля. По Черноморието ще има топъл вятър и много слънце.

„Цялото Северно полукълбо започва да се разлиства, което означава повече енергия и високи температури. 10 дни напред типично ранно лятно време“, отбеляза проф. Георги Рачев.

По думите му до този момент годината е с три градуса над нормата и това неминуемо ще промени природата.

Април също се очаква да бъде топъл и с нормално количество валежи.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/