in

Къде във Варна могат да се правят безплатни тестове за коклюш?

Кадър: Нова телевизия

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че дори да се обяви национална епидемия от коклюш, това няма да доведе до ограничителни мерки, каквито имаше при COVID пандемията. Експертът обясни, че ще бъдат отпуснати средства на РЗИ във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, за да може хората да имат възможност да се тестват на повече места.

„Имаме към 400 случая досега и за мен това е началото на епидемия, тъй като е рядко срещано заболяване, а случаите са доста. От понеделник и вторник имаме нови 70. Въпреки това няма да се стигне до затваряне на заведения и носене на маски навсякъде. Коклюшът никога няма да натовари здравната система в степента, която го направи коронавирусът. В болница приемаме не повече от 10% от всички заразени, защото другите го карат леко, особено имунизираните”, поясни доцентът в ефира на Нова телевизия.

Той обясни, че голяма част от заразените нямат симптоми и това спомага за бързото му разпространяване.

Той увери, че има достатъчно ваксини срещу коклюш. „Търсенето нарасна значително. По данни на фирмите все още има 300 дози в аптечната мрежа, но не и в София. Тяхното уверение е, че ще получат в петък още 2000 дози”, поясни Ангел Кунчев.

По думите му до момента тестове за наличие на болестта се правеха само в Центъра по заразни и паразитни болести в София. Днес обаче МЗ ще вземе решение и ще бъдат отпуснати средства на Районните здравни инспекции във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, за да може хората да имат възможност да се тестват на повече места.

По думите на доц. Кунчев тази диагностика би трябвало да може да започне още в понеделник и ще е безплатна. „Но по преценка на епидемиолога в съответната РЗИ. Ние сме им дали критериите. Важното е да се ориентираме, когато са първи случаи, когато са тежки случаи, когато са неясни случаи, когато има проблеми с имунизационния статус, за всички тези хора ще бъде безплатно“, заяви доц. Кунчев.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/