in

Наказват три лица, извършили кражби във Варна

Колаж: "Нова Варна"

Районен съд – Варна е наложил мерки за неотклонение “задържане под стража” спрямо три лица. Става въпрос за жена на 32 години и двама мъже на 36 и 41 години. Първите двама са откраднали велосипед, а третият – хранителни продукти и алкохол от търговски обект във Варна

Мерки “задържане под стража” взе Районният съд по отношение на 32-годишна жена и 36-годишен мъж, привлечени като обвиняеми за извършена на 17 април т.год. във Варна кражба на велосипед, в съучастие и в условия на опасен рецидив.

Съдът счете, че са налице обосновано предположение за авторство на инкриминираното деяние, както и опасност обвиняемите да извършат престъпление или да се укрият. 32-год. жена е осъждана многократно за посегателства срещу собствеността, били са й налагани и е търпяла ефективно наказания лишаване от свобода. 36-год. мъж също е осъждан многократно, в много от случаите му е налагано наказание лишаване от свобода, което е търпял ефективно. По делото са налице данни, че обвиняемите не пребивават на постоянния си адрес и водят скитнически начин на живот. Съдът прие, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, както и че е налице реална опасност обвиняемите да извършат престъпление или да се укрият.

Съдът уважи внесено искане от прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда и по отношение на 41-годишен мъж, привлечен като обвиняем за кражба при продължавано престъпление и опасен рецидив. Спрямо него са предявени обвинения, че в периода 17 – 20 април т.год. във Варна е отнел хранителни продукти и алкохол от търговски обект. 41-годишният мъж е многократно осъждан. По отношение на него липсва адрес във Варна, на който да пребивава постоянно.

От събраните материали по делото до настоящия момент, съдът приема, че може да се формира обосновано предположение, относно съпричастността на обвиняемия към престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Съдът намира още, че е налице не хипотетична, а реална опасност при вземане на мярка за неотклонение различна от „Задържане под стража“, обвиняемият да извърши престъпно деяние или да се укрие.

3-дневен е срокът за обжалване на наложените мерки. В случай на жалби делата са насрочени за разглеждане пред Окръжния съд за 30 април от 13 часа.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.