Категории: България

Хляб, но не съвсем: Откриха хиляди кутии цигари, скрити в издълбани самуни хляб (СНИМКИ)

Реклама

От Агенция „Митници“ съобщават, че митнически служители са задържали над 61 000 къса цигари, скрити в издълбани самуни хляб. Цигарите са открити в товарен микробус, излизащ от страната

61 160 къса (3058 кутии) цигари, скрити в хляб, задържаха митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ в района на Дунав мост при Видин.

На 25.04.2024 година, митническите служители извършват проверка на излизащ от страната товарен микробус, който превозва хляб, според представените транспортни документи. Микробусът е сканиран с рентген и са набелязани подозрителни зони с различна плътност.

При последвалата физическа проверка митническите служители откриват в шест от касетите, че в самуните хляб са скрити стекове с цигари. Тютюневите изделия са с български акцизен бандерол и са били укрити, след като вътрешността на хляба е била предварително издълбана.

Снимка: Агенция „Митници“

Акцизните стоки са задържани. На водача е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Цигарите с български бандерол могат да се продават единствено на територията на страната. При преноса им през граница над лимита за лична употреба, който в рамките на ЕС е четири стека, следва да се предоставят акцизни документи, дори когато превозваните цигари са облепени с валиден български бандерол.

Поради това нарушителите използват различни способи на укритие в опит да превозят тютюневите изделия без документи и да ги реализират на нелегалния пазар в Западна Европа, където цените на цигарите са по-високи.

Снимка: Агенция „Митници“

Освен между различни видове стока, най-изобретателните нарушители използват за укритие кутии с хранителни продукти за хора и животни, например кутии с вафли или бисквити, сокове, кафе, консерви и чували с кучешка храна и други. На пръв поглед опаковките изглеждат като фабрично запечатани, за да не привличат вниманието на митническите служители. Друг способ, използван и в случая е, цигарите да са укрити само в част от стоката, а останалите продукти да са редовни.

За да ускорят проверките и да огледат целият обем от превозваната стока митническите служители използват сканиране с рентген, което позволява бързо да се отсеят редовните превози от тези, за които има съмнение, че превозват укрити нелегални стоки.

Снимка: Агенция „Митници“

От 16.04.2024 г. на границите на страната се провежда съвместна операция между органите на ГДБОП, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и НАП, с цел противодействие на контрабандата. На различните гранични пунктове се извършват проверки както от съвместни екипи, така и самостоятелно от отговорните институции.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Горски спасиха две костенурки от застрашен вид край Варна

Две шипобедрени костенурки са били спасени и върнати в гората край село Бозвелийско, благодарение на…

преди 4 минути

Среща разговор с Любен Дилов-син на 16 май във Варна

Среща разговор по политически теми с Любен Дилов-син ще има на 16 май 2024 г.…

преди 11 минути

Огнен ад и експлозии на пристанище в Хърватия: 30 яхти пламнаха като факли (ВИДЕО+СНИМКИ)

Стана ясно, че 30 яхти са изгорели при голям пожар, избухнал през нощта на пристанище…

преди 16 минути

Голям пожар избухна на пристанището в Солун: Има много щети (СНИМКА)

Голям пожар избухна тази сутрин на вход 11 на пристанището в Солун, в Северна Гърция.…

преди 27 минути

Мъж в САЩ спипа жена си, докато слага отрова в кафето му (ВИДЕО)

Американка от Аризона е осъдена на три години пробация. Това се случва, след като жената…

преди 35 минути

Разчленено и запалено тяло? Разследват зловещо убийство в България

Полицията в Ботевград разследва евентуално тежко убийство. Вчера за общодържавно издирване е обявен мъж на…

преди 52 минути