Категории: Варна

Варна се прощава с една от най-известните си личности в сряда

Реклама

Стана ясно, че поклонението пред тленните останки на бележития варненски художник Венцеслав Антонов ще бъде на 8 май 2024 от 11:00 в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна.

Венцeслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство – Варна, и на Международното биенале на графиката – Варна. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност – едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат от ГХГ – Варна.

Венцеслав Антонов посвети десетилетия от своя живот на графичното изкуство – като артист и като организатор на най-престижния в тази област форум в България. Един от инициаторите на Варненското биенале, Антонов беше негов директор от 1997 г. и в продължение на десетилетия отстояваше съществуването на този високопрофесионален форум.

Познаваме го като четящ човек с интереси в областта на историята и литературата, религиите, интелектуалните и културни постижения на човечеството. Изкуството му притежава геометрична композиционна организация, характеризираща се с наслагване на свободни плоскости в дълбочина. В неговото творчество реалното пространство е заменено с условно, чисто художествено, лишено от натурност. Иконографията му достига то геометричен пластицизъм, в който линията е основно изразно средство и основен конструктивен елемент.Венцеслав Антонов е роден на 6.04.1942 г. в град Бяла Слатина. През 1971 г. завършва специалност „Приложна графика” при проф. Александър Поплилов в Национална художествена академия – София, и се установява във Варна. Участва в общи национални изложби, в изложби на варненските художници и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина. Представя изкуството си в международни биеналета на графичното изкуство в Любляна, Берлин, Сао Пауло, Баден Баден, Битоля и др. Работи в областта на графиката, живописта, плаката, оформлението на книгата и пространственото художествено оформление. Негово дело са монументални творби в курортите Златни пясъци и Слънчев ден, и в квартал Аспарухово.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какви са условията за туризъм в планините през уикенда

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Времето е…

преди 23 секунди

Как да слеем почивните дни и да си организираме дълга почивка

Предстоящия петък е 24 май (петък) . Това е Денят на българската просвета и култура…

преди 5 минути

ГДБОП разкри грандиозна схема за злоупотреба с еврофондове в Добрич

Петима са задържани в рамките на специализирана полицейска операция на територията на страната, съобщиха за…

преди един час

Почина майката на един от най-обичаните наши певци

Стана ясно, че е починала майката на певеца Веселин Маринов, съобщиха на Facebook страницата му.…

преди един час

Ученици, ако сте на матура в понеделник: Това е много важно за вас

Близо 25 000 гимназисти се очаква да положат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а…

преди един час

Много събития тази нощ във Варна. Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г. в цяла Европа отново ще се проведе Нощ на музеите.…

преди един час