in

Въвеждат временни противоепидемични мерки заради коклюша в България

Колаж: "Нова Варна"

От Министерството на здравеопазването информират, че регистрираните случаи на коклюш в страната към 5 май са 793 на брой. В тази връзка министър Галя Кондева обяви, че стартира а препоръчителната имунизация на бременни срещу коклюш

„Актуализацията на Имунизационния календар вече е факт. Наредбата бе обнародвана в Държавен вестник вчера, а аз издадох заповед, която е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, за въвеждане на временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица„, заяви министър Кондева.

С промените в календара е създадена възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюш, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи, да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст.

Имунизацията ще се извършва, както и досега, от общопрактикуващите лекари и във връзка с промените е изпратено указателно писмо до Регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Поетият пред премиера и обществото ангажимент за създаване на възможност и организация за имунизация на бременни жени, е изпълнен. В страната стартира имунизационна кампания за препоръчителна ваксинация срещу коклюш на бременни с документиран период на бременността в 27-36 гестационна седмица.

Имунизацията на бременни е еднократна и е по желание, като ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области на страната. За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ АД създаде интерактивна карта с посочени по области места за поставяне на ваксина и телефон за връзка, която е налична на Специализирания сайт „Плюс Мен“.

Препоръчваме преди посещение на кабинета, да се осъществи връзка на посочените за целта телефони, с цел уточняване на подробности и получаване на допълнителна информация, свързана с имунизацията, съобщават от МЗ.

Информация можете да намерите и ТУК.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.