in

Поругаха паметник край Варна (СНИМКА)

Снимка: Facebook/Забелязано във Варна/Александра С.

От публикация в мрежата стана ясно, че е бил поруган монументът на българските подводничари в близост до село Близнаци край река Камчия.

Той е бил залят с червена боя, а част от него дори е потрошена на малки парчета.

Това не е първият път, в който вандали посягат на паметника.

Снимка: Facebook/Забелязано във Варна/Александра С.

Паметникът на подводничарите се намира при устието на река Камчия, на около 4 км южно от село Близнаци. Издигнат е в памет на загиналите в района руски и български подводничари и е един от Паметниците на класовата борба в България и един от Паметниците от Отечествената война.

История на монумента:

В средата на юли 1941 г. във вила „Омега“, разположена на едноименния черноморски залив до град Севастопол, се събира група от български емигранти в Съветския съюз. Предназначението й е прехвърляне в България, с цел организиране на съпротивително движение.

Провежда се интензивна подготовка и на 3 август първата част, начело с Иван Винаров е изпратена за България.

На 5 август втора група, състояща се от 14 души, начело с Цвятко Радойнов и Съби Димитров, се качва на моторница, която навлиза на 3 км навътре в морето и спира. След изплуването на подводницата „Щука – 211“ българите са прехвърлени на нея.

На 07.08.1941 г. подводницата е в български води и до 11 август се търси безопасно място за дебаркиране, като се изучават постове, застави, брегова охрана.

На разсъмване на 11 август подводницата приближава устието на река Камчия и ляга на дъното на дълбочина около 30 м.

Към 21 часа изплава и в тъмнинаета се доближава на 500 м от брега.

Десантът се осъществява с гумени лодки, с по двама или трима човека във всяка. Мястото е било на два км по на юг от това, на което е бил построен паметникът – северно от нос Караборун.

Подводничарите са Цвятко Радойнов, Съби Димитров, Симеон Славов /капитан Рак/, д-р Иван Маринов, Кирил Видински, Коста Лагадинов, Антон Бекяров, Тодор Гърланов, Ангел Ников, Димитър Илиев, Иван Петров, Васил, Цаков, Трифон Георгиев, Йосиф Байер – радист.

Почти всички са заловени и разстреляни. Живи остават само д-р Иван Маринов, Кирил Видински и Коста Лагадинов.

На 28.08.1941 г. в устието на река Камчия пристига втора подводница „С-32“ с 9 политемигранти. Ръководители на групата са Мирко Станков и Аврам Стоянов. Всички са заловени и разстреляни.

Според руски и украински изследователи и според данни от българските архиви на морското дъно край българския бряг се намират пет потопени съветски подводници. Една от тях е Щ-211.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/