Категории: Свят

Това е най-богатият град в света: Има 350 хиляди милионери и 60 милиардери

Реклама

След ново проучване стана ясно, че Ню Йорк е най-богатият град в света с 359 500 милионери и 60 милиардери, въпреки че районът на залива на Калифорния е близо след него

Милионерското население на Ню Йорк е нараснало с 48% през последното десетилетие, според доклад на Henley & Partners в сътрудничество с New World Wealth. Милионерското население на Ню Йорк сега е по-голямо от цялото население на Орландо или Питсбърг. Жителите на Ню Йорк сега имат богатство от над 3 трилиона долара, което е по-голямо от БВП на Бразилия, Италия или Канада, съобщава CNBC.

Сан Франциско и района на залива обаче наваксват бързо. Милионерското население на Bay Area се е увеличило с 82% през последното десетилетие до 305 700 души. Районът на залива води по милиардерско население с 68 милиардери, според доклада, който сравнява глобалното богато население към декември.

САЩ увеличават преднината си като най-големият създател на милионери и милиардери в света. САЩ са дом на 11 от 50-те най-богати града, според доклада.

През последното десетилетие нарастването на технологичното богатство, съчетано с нарастването на фондовия пазар и сключването на сделки, създаде рекордни количества богатство. Пандемичният фискален стимул ефективно стимулира създаването на богатство, особено на върха, като богатството на най-добрия 1% в Америка скочи с над 40%, според Федералния резерв.

„САЩ продължават да доминират в най-богатите градове в света поради господството си в глобалните финансови, технологични и развлекателни сектори“, каза Андрю Амоилс, ръководител на изследванията в New World Wealth. „Забележително е, че градовете в САЩ значително надминаха други западни градове през последното десетилетие, що се отнася до цялостното богатство и милионерския растеж“, добави Амоилс.

Някои градове по света претърпяха обрат. Токио, който беше най-богатият град в света преди десетилетие, сега е на трето място, като милионерското му население е намаляло с 5% до 298 300 души.

Лондон, най-богатият град в света от много години, падна до пето място, тъй като Brexit, руските санкции и други политики забавиха миграцията на богатството. Милионерското население на града е намаляло с 10% през последното десетилетие.

Китай влезе в топ 10 за първи път, като Пекин отбеляза 90% увеличение на милионерите през последното десетилетие до 125 600 милионери. И все пак забавящата се икономика и бягството на богатството причиняват обрат в създаването на богатство, като милионерското население е намаляло с 4% миналата година, каза Амоилс.

Сингапур, който се възползва от потока на богатство от Китай, се изкачи с две позиции до четвърто място в класацията, с 64% ръст на милионерите до 244 800 души. Повече от 3400 милионери са се преместили в Сингапур само през 2023 г. и Амоилс каза, че Сингапур ще заеме мястото на Токио в класацията „много скоро“.

Лос Анджелис също се издигна в списъка, като се изкачи с две позиции до шесто място с 45% скок в броя на милионерите.

Юрг Щефен, главен изпълнителен директор на Henley & Partners, каза, че финансовите пазари са били основният двигател за създаване на богатство по света през последното десетилетие.

„Ръстът от 24% на S&P 500 миналата година, заедно с ръста на Nasdaq от 43% и зашеметяващото рали от 155% на биткойн, подкрепиха богатствата на богатите инвеститори“, каза той. „Бързият напредък в областта на изкуствения интелект, роботиката и блокчейн технологията предостави нови възможности за създаване и натрупване на богатство.“

Ето пълната класация на най-богатите градове в света според Henley & Partners и New World Wealth:

1. Ню Йорк

2. Bay Area, Калифорния

3. Токио

4. Сингапур

5. Лондон

6. Лос Анджелис

7. Париж и Ил дьо Франс

8. Сидни

9. Хонконг

10. Пекин

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Има смъртен случай заради парвовирус в Гърция: Това са симптомите

Притеснителни данни от съседна Гърция. Отчетен е ръст на заразите с парвовирус сред децата в…

преди 3 часа

С хубавото време следващият месец идва и кърпенето на дупки във Варна

В края на месец май започва масово възстановяване на пътните настилки във Варна, научи медия…

преди 3 часа

Подробности за адския инцидент във Варна, отнел живота на пешеходец на тротоар

Както ви съобщихме по-рано днес фатален инцидент се е случил по бул. „Сливница“, при завой…

преди 3 часа

Голяма изненада с вдигането на пенсиите от 1 юли: Какво се случва?

Предстои пленарно извънредно заседание относно появилата се в публичното пространство информация за намерение на НОИ…

преди 3 часа

Сашо Кадиев: Вече не съм мамино синче номер едно в България. Детронираха ме (ВИДЕО)

Финалът на третия сезон на "Ергенът"  беше миналия четвъртък, но все още разгорещено продължава да…

преди 4 часа

Извънредно: Съдът в Хага издаде заповеди за арест на Нетаняху и шефа на Хамас

Стана ясно, че Международният наказателен съд в Хага е издал заповед за ареста на премиера…

преди 4 часа