in

Акула преплува 17 000 мили през Тихия океан – подобри предишния рекорд почти шест пъти

Снимка: Pixabay

Копринена акула подобри световния рекорд, след като преплува зашеметяващите 17 000 мили през Тихия океан.

Акулата, наречена „Genie“, беше забелязана за първи път близо до остров на север от морския резерват Галапагос през юли 2021 г.

След това изследователи от Фондация Чарлз Дарвин проследиха епичното и пътуване, което беше разпределено в 546 дни.

„Разбирането на миграционните пътища на копринените и други застрашени пелагични акули е от решаващо значение за разработването на ефективни стратегии за управление, за да се върне към продължаващото намаляване на глобалната популация“, каза д-р Пелайо Салинас де Леон, водещ автор на изследването.
Genie беше маркиран от учени, преди да започне своето пътуване, което измина повече от 17 000 мили (27 666 км) за 546 дни.

За да го поставим в перспектива, това е еквивалентно на прекосяване на САЩ от бряг до бряг приблизително четири пъти!

Пътуването му включваше две значителни западни миграции – по средата на пътя до Хаваите – простиращи се на 2900 мили (4755 км) от Wolf Island в международни води.

Пътуването разбива предишния рекорд за движение почти шест пъти, според изследователите.

Д-р Салинас де Леон каза: „Акулите бродят из световните океани от стотици милиони години и границите на картата, които ние, хората, сме установили на хартия, не означават нищо за тях.

„Дългите им миграции през силно ловени международни води ги излагат на значителни рискове, подчертавайки необходимостта от координиран глобален отговор, за да се гарантира оцеляването на тази силно застрашена група видове.“

Копринените акули понастоящем са класифицирани като „уязвими“ в Червения списък на застрашените видове на IUCN и са особено уязвими от прекомерен улов благодарение на бавния си растеж и късна зрялост.

Изследователите се надяват, че пътуването на Genie ще подчертае необходимостта от международно сътрудничество за защита на копринените акули.

„Получаването на следи от акули с добра разделителна способност за местоположение за повече от година е в най-добрия случай трудно“, каза д-р Махмуд Шивджи, съавтор на изследването.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/