in

Вярвате или не – започнаха да правят бира от отпадни води

Снимка: Pixabay

Как бихте реагирали ако ви кажем, че вече се произвежда нова, високотехнологична бира, направена от отпадни води? Бихте ли опитали такава? Колкото и невероятно да звучи, наистина се използва такава технология в Германия.

Има четири основни съставки в производството на бира: малц, хмел, мая и… вода от канала? Последното може и да не звучи като най-интуитивния избор, но той вече е направен – с отпадъчни води, разбира се, преминали през общо четири етапа на пречистване, съобщава изданието Фокс Бизнес.

Първите три етапа на обработка са механични, биологични и химични. Етапът на механично третиране включва пресевна инсталация, камера за песъчинки и два първични утаителя. В етапа на биологично пречистване милиарди микроорганизми помагат за превръщането на разтворените вещества в отпадъчните води в твърди, утаяващи се вещества чрез своята метаболитна активност. Етапът на химическо третиране премахва фосфора от отпадъчните води.

Четвъртият етап е уникален за пречиствателната станция Weissenburg. Това включва озониране на водата чрез смесването й с озон чрез захранваща система, като се използва озон, произведен на място с помощта на кислород и генератор. Озонирането на отпадъчните води в реактора произвежда странични продукти, които могат да бъдат вредни за водната среда, така че този процес е последван от филтриране. Двустепенната система за филтриране се състои от биологичен филтър с активен въглен, който се тества за първи път в индустриален мащаб, и пясъчен филтър. Този четвърти етап на пречистване премахва до 80% от антропогенните следи от вещества.

И все пак тази вода все още не е безопасна за пиене, каза Тобиас Фрухауф, оперативен мениджър в пречиствателната станция за отпадъчни води на Weissenburg. Така че водата трябва да се третира допълнително.

„Това прави водата по-чиста, отколкото всъщност го изисква законът за качеството на питейната вода. Той дори включва частична деминерализация“, обясни Уве Хюбнер.

Най-модерната технология прави икономично и ефективно използването на отпадни води за варене на бира. „Reuse Brew“ е сътрудничество между катедрата по пивоварство и технологии за напитки в Техническия университет в Мюнхен (TUM), катедрата по инженерство на градски водни системи в TUM, град Weissenburg и Xylem.

Reuse Brew все още не е наличен за покупка. Основната цел е да се демонстрират възможностите на модерното пречистване на вода и как водата може да се използва устойчиво. Това е и един от начините за борба с изменението на климата.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/