Категории: Варна

Решиха съдбата на участник в престъпна група, мамил хора във Варна

Реклама

От Апелативен съд – Варна съобщават за медия „Нова Варна“, че е определен постоянен арест за обвинен в участие в организирана престъпна група, изнудване и измами, свързани с ремонтни дейности. Въпросната престъпна група е действала от септември 2019 до 15 май тази година във Варна, Пловдив и Севлиево, както и селата Чернево, Орешак, Генерал Кантарджиево. Измамниците казвали, че извършват ремонти на покриви, огради и части от недвижими имоти, като се договаряли за определени суми с клиентите си, но после променяли условията, искали повече и отправяли заплахи

Димитър Д. – обвинен, че заедно с още трима мъже е участвал в организирана престъпна група, създадена с користна цел и че е извършил изнудване и измама, ще остане за постоянно в ареста. Това реши Варненският апелативен съд, като разгледа жалбата му срещу определение на Окръжния съд, с което му е била взета най-тежката мярка за неотклонение. Според прокуратурата, измамите били извършени след предварителен сговор, в големи размери и като продължавани престъпления. Групата действала от септември 2019 до 15 май тази година във Варна, Пловдив и Севлиево, селата Чернево, Орешак, Генерал Кантарджиево.

Пресслужбата на съда припомня, че според държавното обвинение, четиримата поемали ангажимент да извършат ремонтни дейности на покриви, огради и части от недвижими имоти. Договаряли определени суми, но впоследствие променяли условията, като искали повече. В други случаи чрез заплахи принуждавали пострадалите да им доплащат по-големи суми.

Представителят на Апелативната прокуратура приема за правилен извода на първата инстанция за наличието на обосновано предположение за авторството на деянията. Опасността при по-лека мярка Димитър да извърши престъпление се извежда от сравнително дългия период на осъществяване на престъпленията. Освен това предстоят множество процесуално-следствени действия и е възможно обвиняемият да повлияе на неразпитани свидетели.

Адвокатът на задържания бе категоричен, че липсват каквито и да е данни за съпричастността му. Той не е влизал в договорености, не е сключвал сделки, не е взимал пари, нито един от тъжителите не описва него. Във фирмата му не са констатирани нарушения, а тя няма общо със сочените от пострадалите други търговски дружества, увери защитата.

Апелативният съд взе предвид, че при първоначално вземане на мярка за неотклонение не е необходимо да се развива такава дейност по доказване, която да изясни всички елементи на престъплението. Според българското законодателство и според Европейския съд за правата на човека е достатъчно да съществува обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия. И горната инстанция намира, че личността на Димитър Д. може да бъде свързана с инкриминираната деятелност. Затова и първата предпоставка за постановяване на каквато и да е мярка за неотклонение е налице, посочи съдебният състав. Второто условие – опасност от извършване на престъпление – също е налично. Този риск се извежда от многобройността на деянията, начина на осъществяването им, териториалния им обхват, привличането на още 3 лица като обвиняеми. Описаната дейност се отличава с висока обществена опасност и затова общественият интерес трябва да надделее над личния.

Въззивната инстанция подкрепи извода на Окръжния съд, че съществуват всички предпоставки за задържането под стража на обвиняемия. Най-тежката мярка е единствената, която ще постигне целите на закона. Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Неочаквани дума на папата на стадион пред 39 хиляди души

"Егоизмът е скандален, защото унижава и е глух за тревогите на бедните", каза папа Франциск…

преди един час

Кога местим стрелките на часовника

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди един час

Утре изтича важен срок за НАП

Както вече е известно крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича утре -…

преди 2 часа

Тяло на възрастен турист е открито на остров Крит

Стана ясно, че германски турист в напреднала възраст, който бе обявен за изчезнал преди два…

преди 2 часа

Наши лекари сътвориха чудо

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 45-годишен мъж, съобщават от…

преди 3 часа

Какво ще бъде времето през новата седмица

До сутринта във вторник и в Източна България валежите ще спрат, а над Западна облачността…

преди 3 часа