in

Ето кой е градът първенец по избирателна активност към 17 ч.

Колаж: "Нова Варна"

Оказва се, че към 17 ч. град Кърджали е първенец по избирателна активност у нас. Някои избиратели трябвало да докажат, че са гласували, за да могат да се приберат обратно в Турция

Над 266 000 са регистрираните за вота за национален парламент в града. За излъчване на български представители в Брюксел могат да гласуват 160 000 жители на града.

Причината за разликата е, че около 100 000 души са с настоящ адрес извън ЕС и нямат право да упражнят своя глас.

Голяма част от хората, гласували в началото на изборния ден в неделя, потеглиха обратно към Турция, след като гласуваха, съобщава Нова телевизия.

Гласоподаватели потвърдиха, че им е било осигурено безплатно пътуване с автобуси, за да дойдат до България и да гласуват. Голяма част от автобусните линии са неофициални.

Оказа се, че превозът е платен или от турски общини, или от изселнически организации. За да се приберат обратно в Турция, някои избиратели признаха, че трябва да докажат, че са гласували.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/