in

Заплаха на хоризонта: Птичият грип ще се превърне ли в следващата глобална пандемия?

Снимка: Pixabay

Вирусът на птичия грип H5N1 вече е унищожил десетки милиони птици по целия свят и е засегнал над 40 000 морски лъвове и тюлени. За животинското царство това е истинска пандемия. Разпространението на вируса напоследък предизвиква сериозни притеснения сред специалистите по инфекциозни болести. 

Експертите по инфекциозни болести обаче изразяват нарастваща загриженост, че вирусът може да направи траен скок към хората и да започне да се разпространява сред нас. Въпреки че това не е неизбежно, няколко скорошни събития подчертават нарастващата заплаха.

По последни данни, в Етрополе се е развило огнище на птичи грип. Заразени са над 25 000 птици. Направена е аутопсия на определен брой птици, взети са проби, които са насочени към лаборатория. Във вторник са излезли резултатите и съответно е обявено огнище на птичи грип. По думи на д-р Даниел Денев, Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“, опасност за хората няма.

Експерти успокояват, че към момента рискът за хората остава нисък. Въпреки това, не можем да пренебрегнем нарастващия бой случаи на птичи грип в света. В САЩ трима души са дали положителен тест за вируса след неговото проникване в популацията от говеда, като всички са имали пряк контакт със заразени крави.

Птичият грип наскоро вкара 2-годишно дете в болница в Австралия, след като то се зарази при пътуване до Индия. Симптомите му включвали загуба на апетит, треска, кашлица и повръщане, според Световната здравна организация (СЗО). Детето бе настанено в интензивно отделение за повече от две седмици.

В Ню Мексико, 47 домашни мишки са дали положителен тест за H5N1, което повишава опасенията, че мишките могат да донесат вируса в домовете на хората. Според експерти, мишките може да са се заразили от пиене на сурово мляко от заразени крави.

Открита е мутация в механизма за репликация на вируса, което предполага, че H5N1 започва да се адаптира към бозайници. Тази мутация може да доведе до по-тежко заболяване и по-ефективно разпространение на вируса сред хората.

Последният случай в САЩ, регистриран в Мичиган, включваше кашлица и болки в гърлото, което е по-опасно от първоначалните симптоми, наблюдавани при другите заразени. Това означава, че вирусът е бил в дихателната система, което улеснява разпространението му.

Докато рискът от птичия грип H5N1 остава нисък за момента, вирусът е заплаха, която изисква внимателно наблюдение и готовност за бързи действия при евентуална мутация и разпространение сред хората.

Публикувано от Зоя Георгиева