Категории: Варна

Провежда се учение в района на Военноморска база Варна и териториалното море на Република България (СНИМКИ)

Реклама

От ВМС съобщават за медия „Нова Варна“, че е започнало водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2024“. То се провежда за четвърта поредна година. Тази година е в дните от 15 до 21 юни в района на Военноморска база Варна и териториалното море на Република България

Актуалността на такива съвместни учения и тренировки от подобен характер се обуславя от радикално променената среда на морската сигурност в Черноморския регион. Непредсказуемостта на заплахата, която представляват плаващите мини, превръща противоминните операции в ежедневна рутина за съюзните военноморски сили.

Снимка: ВМС

Само чрез увеличаване на сътрудничеството и партньорството може да се преодоляват ефективно предизвикателствата и да се гарантира сигурността и стабилността на държавите от Алианса.

В учението участват военнослужещи от ВМС на България, Румъния, Турция, САЩ и Франция, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода.

„ТРИТОН 2024” ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Общ ръководител на учението е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби, а тактическото управление на участващите сили и средства е възложено на командира на дивизиона кораби със спомагателно назначение, дислоциран във Военноморска база Варна.

Снимка: ВМС

Основните усилия на участниците са насочени към усъвършенстване на нивото на оперативната съвместимост, както и подготовката на личния състав на тактическо ниво при провеждане на водолазни и противоминни операции в коалиционен формат. По време на действията на море ще бъдат отработени процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени боеприпаси, плаващи и дънни мини.

Снимка: ВМС

Целта на учението е да се осигури на участниците възможност да отработят процедурите по планиране, провеждане, докладване и анализиране на военноморско учение на тактическо ниво, да осигури динамична учебна среда за упражняване на различни водолазни практики и техники в съюзен формат.

По време на учението ще бъдат създадени условия за прилагане на стандартните тактики и техники за действия при осветяване на подводната обстановка, борба с минната опасност и дълбоководни водолазни работи.

Снимка: ВМС
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Чушки или пипер: Това е най-вкусната рецепта

Пипер или чушки, това може да се чуе по пазарите още малко. Няма значение кой…

преди 9 минути

Броени часове ни делят: Къде може да посрещнем Джулай морнинг

В ранното утро на 1 юли ще посрещнем първото юлско слънце. Но къде може да…

преди 14 минути

Край с епохата „Нинова“: Няма право на нов мандат

Стана ясно, че Корнелия Нинова има изпълнени два последователни пълни мандата като председател на БСП…

преди 20 минути

Връхлитат ни магнитни бури. Пазете се и спазвайте тези правила

Според сайта на MeteoAgent, който следи внезапни промени във времето, слънчевата активност, магнитните бури и…

преди 24 минути

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

Днес Делян Пеевски заяви, че "На изборите показахме, че можем да се вслушваме в хората…

преди 28 минути

Пожар във Варненско: Цяла къща изгоря

Стана ясно, че е получен сигнал за пожар в гората край авренското село Синдел. Това…

преди 33 минути