in

Община Варна иска 7,5 млн. лева от Иван Портних

Колаж: "Нова Варна"

Община Варна е поискала 7,5 млн. лева от бившия кмет на града Иван Портних. На толкова се изчисляват нанесените щети от замърсяването на Варненското езеро, вследствие на аварирал тръбопровод по време на управлението на Портних. Той е единственият обвиняем заради инцидента.

На днешното разпоредително заседание по делото внесеният граждански иск от настоящата кметска администрация не беше допуснат за съвместно разглеждане. Според Варненския окръжен съд това би забавило и затруднило съдебното производство, тъй като материалите от разследването са 55 тома. В съдебната зала нямаше представител на Община Варна.

Заради процесуални нарушения съдебният състав за втори път върна внесения от прокуратурата обвинителен акт срещу бившия кмет. В него има противоречия между фактите в обстоятелствената част и в диспозитива. Съдът смята, че съществено нарушение представлява и разминаването в предявеното обвинение на Портних в досъдебното производство с това, което е посочено в обвинителния акт. По този начин е била ограничена възможността му да се защитава ефективно.

Според прокуратурата бившият кмет е допуснал да бъдат замърсени морските води, което е довело до немаловажни вреди на околната среда. Второто обвинение срещу него е, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за стопанисването на тръбопровода, поради което е последвала значителна повреда в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/