in

Израел с нова атака срещу “Хамас” – Рафах под обстрел: Гладът и сраженията продължават

Кадър: Youtube/CNN

На 26 юни израелските сили са ударили няколко района в Газа. През нощта също е имало ожесточени боеве в палестинския град Рафах, разказват жители. Съобщава се, че двама палестинци са били убити при един от израелските ракетни удари в Рафах днес

Напрежението е ескалирало в западната част на града, по-точно в квартал „Тел Ал-Султан“. Там танкове са се опитали да си проправят път на север. В отговор на нападението, въоръжените сили на “Хамас” и Ислямският джихад съобщават, че палестински бойци са атакували израелските сили с противотанкови ракети и минометни бомби, предава Ройтерс.

От началото на май сухопътните боеве се съсредоточиха върху Рафах, опирайки се на Египет в южната част на Газа, където около половината от 2,3 милиона души в анклава се бяха укрили, след като избягаха от други райони. Поради нападенията, повечето трябваше да избягат отново.

Израелската армия сподели в изявление, че нейните сили са убили боец на “Хамас”, който е участвал в контрабандата на оръжия през границата между Рафах и Египет.

В град Бейт Лахия в северната част на Газа израелски въздушен удар разруши къща, убивайки четирима палестинци и ранявайки няколко други, твърдят медици.

ТЕЖЪК НЕДОСТИГ НА ХРАНА

В северната част на ивицата Газа се наблюдава сериозен дефицит на храна, както и скок на цените, а здравни служители споделят, че хиляди деца страдат от недохранване, което вече е убило най-малко 30 от 7-ми октомври насам.

„Има само брашно и консерви, няма нищо друго за ядене, няма зеленчуци, няма месо и няма мляко. Загубих над 25 килограма от теглото си“, казва Абу Мустафа, който живее в град Газа със семейството си.

Повече от 495 000 души в ивицата Газа са изправени пред най-тежкото ниво на продоволствена несигурност, според актуализация от Food Security Phase Classification (IPC) – глобално партньорство, състоящо се от ООН и хуманитарните агенции.

Превод и редакция: Стажант-редактор Александра Камбурова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/