in

Нов американски сателит предвижда геомагнитни бури

Колаж: "Нова Варна"

Въпросният сателит тежи почти три тона и е размерите на малък училищен автобус. Благодарение на него ще е възможно и наблюдение на урагани и пожари.

Нов американски сателит, който бе изстрелян тази нощ от щата Флорда, САЩ, ще може да предвижда явления от типа на слънчевите изригвания, които могат да повлияят на електрическите мрежи и комуникациите на Земята, предаде АФП.

Сателитът носи името GOES-U и е последният от серията четири устройства, разработени в сътрудничество между НАСА и американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

Сателитите са средство за защита на САЩ и на един милиард души, които живеят и работят в Северна и Южна Америка, каза по време на пресконференция представителката на NOAA Пам Съливан.

Сателитът GOES-U е първият, който разполага с коронограф, така че да блокира слънчевия диск и да може да наблюдава слънчевата корона.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/