in

Ще берат ли срам: От МОН обявиха как са се справили учениците от 10. клас на външното оценяване

Кадър: Нова телевизия

Днес на брифинг в МОН бяха обобщени резултатите от провелото се Национално външно оценяване в 10 клас

„Резултатите от НВО в 10 клас са особено важни за нас, защото предприехме промяна във формата и вида на въпросите за учениците. Предложихме график да започнем с 10 клас, догодина да продължим с НВО в 4 клас и накрая да премине в формата за 7 клас. Разликата е, че около 50% от задачите са с практическа насоченост и част от тях са с интегрален характер“, коментира министърът на образованието проф. Галин Цоков на брифинга.

„Това не е различно учебно съдържание, а свързано с това по БЕЛ и по математика в изучаваното в 10 клас. Но формата на задачите е различна, както и на текста, който е конструиран по БЕЛ”, уточни той.

Министърът на образованието обяви, че тази година резултатите са съизмерими с тези от миналата година. „По БЕЛ са 49,4 точки. Миналата година беше 49,44 точки, спада е около 4 стотни. Освен това учениците са се справили със задачите, които изискват по-голяма интегралност на знанието”, обясни Цоков.

„Относно резултатите по математика, точките са 33,1 от 100. Миналата година резултатите са били 34,5 точки. Мога да допълня, че много от регионите са показали по-добри резултати от миналата година”, допълни той.

С този резултат учениците едва минават прага за тройката.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/