in

Пеканов: Още около една година други ще вземат решения за нас

Кадър: bTV

Бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов смята, че ако решим да не влизаме в еврозоната, това би ни навредило. Според него вече сме „с единия крак вътре“ и не бива да се отказваме

„От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет. Още около една година други ще вземат решения за нас, защото и ние сме част от валутния борд“, коментира пред Нова Нюз бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той е на мнение, че критериите за еврозоната не са добре приложими в сегашното време на висока инфлация.

„ЕК не прояви гъвкавост, което може би е правилно, защото правилата са си правила. Имаше вариант по-меко да се гледа на числата, но и правителството не успя бързо да олекоти инфлационния натиск. Предимствата на еврозоната са политически, геополитически и институционални. Тя ще донесе и реформи. Ще усетим удобство да не плащаме транзакционни такси, няма да обменяме пари. Ако решим да не влизаме, това ще ни навреди. Ние сме с единия крак вътре, би било негативно да се откажем“, смята той.

Според него фискалната политика на страната е била експанзивна – което е повишило инфлацията. “Ако имаш разходен бюджет, това неизменно се случва. Няма проблем да поискаме извънреден конвергентен доклад, но по-добре да изчакаме, за да сме сигурни, че ще е позитивен. След три месеца не е удачно да се случи, не бива да прекаляваме с очакванията, а да изчакаме да се изпълнят критериите. Има причини никоя страна да не е влязла в еврозоната по средата на годината – би било много сложно. Нормално е да влезем на 1 януари, през следващата година след като са ни одобрили“, коментира Пеканов.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/