in

Планира се контролираното унищожаване на МКС: „Спейс Екс“ се намесва

Кадър: Youtube/DOCUMENTARY TUBE

Стана ясно, че НАСА ще отпусне 843 млн. долара на „Спейс Екс“ на Илон Мъск, за да извърши контролирано извеждане от орбита и изгаряне в атмосферата на Земята на Международната космическа станция (МКС), съобщават световните агенции.

Унищожаването следва да се случи след изтичане на експлоатационния срок на МКС през 2030 година.

Парите ще послужат за изграждането на Деорбитно превозно средство. Космическият кораб ще бъде проектиран да насочва изследователската лаборатория с размерите на футболно игрище обратно в земната атмосфера след оттеглянето й през 2030 г.

Създаденото от SpaceX превозно средство ефективно ще унищожи МКС, като избута станцията в режим на повторно влизане от орбита.

„От решаващо значение е да се подготвим за безопасното и отговорно деорбитиране на Международната космическа станция по контролиран начин“, обяви НАСА в прессъобщение. Необходимо е да се осигури избягване на риска за населените райони.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/