in

Д-р Николай Георгиев, изпълнителен директор на ИАРА пред „Нова Варна“: Летният сезон е предпоставка за активизиране на нарушителите

Колаж: "Нова Варна"

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) е на фронтовата линия в борбата с незаконния риболов в България. С постоянни усилия и сътрудничество с други институции, агенцията се стреми да опази морските ресурси и да гарантира устойчивото им използване. В този контекст, д-р Николай Георгиев, изпълнителен директор на ИАРА, споделя за последните успехи, предизвикателства и бъдещи планове на агенцията.

Ето част от разговора ни с д-р Георгиев:

Г-н Георгиев, разкажете ни повече за успешната акция във Варна между ИАРА, Гранична полиция и Българска агенция по безопасност на храните.

„Имаше сигнал, че лодки на територията на Кранево през нощта тралят или драгират морското дъно с незаконни средства за улов на бяла мида и рапан. След няколко дни наблюдение съвместно с Гранична полиция, организирахме акция и спряхме камион, натоварен с 3850 кг прясно уловен рапан. Товарът беше незаконно уловен и камионът не беше регистриран в БАБХ. Съставихме актове и изпратихме стоката за унищожаване в екарисаж,“ разказва д-р Георгиев.

Историята на акцията във Варна започва с тревожни сигнали за нерегламентирани риболовни дейности между Кранево и Албена. Тези незаконни действия включват използването на забранени дънни драгиращи средства, които нанасят сериозни щети на морското дъно и биоразнообразието. Д-р Георгиев сравнява щетите по морското дъно с изорана нива от трактор.

Какви са очакванията ви за летния сезон?

„Навлизаме в активния летен сезон, където нерегламентираният улов на бяла мида става сериозен проблем. Работим съвместно с Гранична полиция и БАБХ, за да пресечем тези действия. В Бургас организирахме кръгла маса с участието на БАБХ, МОСВ, цялото ръководство на гранична полиция с всичките им териториални поделения, аквакултурни стопанства и предприятия, за да обсъдим мерки срещу нерегламентирания улов на черна морска мида,“ обяснява Георгиев.

С настъпването на летния сезон, ИАРА се сблъсква с нови предизвикателства. Нерегламентираният улов на бяла мида и черна морска мида става все по-чест, което налага агенцията да предприема допълнителни мерки за защита на морските ресурси. Д-р Георгиев подчертава важността на сътрудничеството с други институции и организирането на кръгли маси, където се обсъждат ефективни мерки за справяне с тези проблеми.

Как бихте коментирали нарастващата агресия към инспекторите на ИАРА? Как планирате да се справите с този проблем?

„Агресията срещу нашите инспектори нараства. Само преди две седмици на язовир Огоста имахме случай с нарязани гуми на служебен автомобил. Заплахите за физическа саморазправа също не са рядко явление. Предприемаме действия за допълнителни правомощия за нашите служители, включително специален режим на движение на служебните коли и право на задържане и принудително отвеждане до полицейски участък,“ споделя директорът на ИАРА.

Агресията срещу инспекторите на ИАРА е сериозен проблем, който влияе негативно на работата им и действа демотивиращо, по думи на Георгиев. В отговор на това, ръководството на агенцията е предприело мерки за повишаване на сигурността на своите служители. 

Планирате ли проекти за модернизация?

„В новия програмен период 2021-2027 сме предвидили закупуване на нови катери, лодки, дронове и боди камери. Това ще ни помогне да бъдем по-мобилни и ефективни в борбата с нарушителите. Въвеждаме дигитализация, което ще улесни работата на инспекторите,“ разказва д-р Георгиев.

“Дроновете и боди камерите са абсолютно пионерни неща в агенцията, но в крайна сметка, нека да бъдем в крак с времето. И, пак казвам, Изпълнителната агенция по горите има вече дронове, нека и ИАРА да има възможност да си ги набави чрез европроект. Ще станем изключително мобилни и ще можем да съкратим времето на проверка по море или в голям язовир,”, допълва изпълнителният директор на ИАРА.

ИАРА продължава да работи активно за опазване на морските ресурси и борбата с нарушителите. Успешната акция във Варна и планираните мерки за модернизация и допълнителни правомощия за инспекторите са само част от усилията на агенцията. С помощта на новите технологии и съвместната работа с други институции, ИАРА се стреми да защити морската екосистема и да гарантира безопасността на своите служители. В този контекст, д-р Николай Георгиев и екипът му демонстрират ангажираност и професионализъм в осигуряването на устойчиво бъдеще за рибарството и аквакултурите в България.

По интервюто работи: Зоя Георгиева

Публикувано от Зоя Георгиева