in

Изгряват микро- и суперлуна тази есен: Физик посочи точните дати

Снимка: Pixabay

Физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия при БАН и от катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“ обяви, че микро- и суперлуна ще изгреят в рамките само на един месец през есента. Физикът обяви точните дати, в които ще се случат явленията

На 2 октомври ще станем свидетели на по-малко известно явление, което е точно противоположно на суперлунието. Ако пълнолунието или новолунието в някой от месеците настъпи близо до момента на лунния апогей, т.е. когато Луната е най-далеч от Земята, казваме, че наблюдаваме микролуна. Тази година новолунието на 2 октомври в 21,49 ч. ще предхожда само с 52 минути апогея на Луната на същата дата. Тази микролуна обаче няма да може да се наблюдава, тъй като ще настъпи при новолуние.

На 17 октомври пък настъпва суперлуна, т.е. през октомври ще имаме максимално отдалечаване на Луната, и само две седмици по-късно – максимално нейно приближаване до Земята.

„В такива случаи лунната орбита се удължава или, казано с други думи – нейната ексцентричност нараства. Това е само временно явление и през следващите месеци орбитата на Луната възвръща обичайния си вид. „Тези крайни приближавания и отдалечавания на Луната за сравнително къси периоди време логично подлагат нашата планета на малко по-резки гравитационни смущения“, уточни физикът пред „Телеграф“.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/