Категории: Любопитно

Защо не трябва да пием студена вода и какво може да ни причини

Реклама

Както ни е известно, лятото е сезонът, когато търсим начини да се охладим и задоволим жаждата си. Една от най-разпространените практики е да пием студена вода.

Въпреки че то може да се възприема като освежаващо, научните изследвания подчертават, че приемът на студена вода през лятото може да има някои нежелани последици за нашето здраве. В тази статия ще разгледаме подробно защо да не пием студена вода особено по време на горещите летни месеци и как можем да поддържаме подходяща хидратация без да се отказваме от освежаващия ефект, предава zdravital.bg.

Когато пием студена вода, тя може да предизвика спазъм на кръвоносните съдове в устата, гърлото и стомаха. Това затруднява кръвообращението и понижава температурата на тялото. Организмът реагира, ускорявайки сърдечния ритъм, за да компенсира намаленото кръвообращение. Това може да доведе до умора и изтощение.

Усложнено храносмилане:
Когато пием студена вода по време на хранене, тя може да затрудни разграждането на храната в стомаха. Студената вода замразява мазнините около храната и прави трудно тялото да ги разгради. Това може да доведе до натрупване на мазнини в органите и повишен риск от затлъстяване и метаболитни проблеми.

Загуба на енергия:
Пиенето на студена вода може да изисква повече енергия от организма, за да се загрее до температурата на тялото. Това може да доведе до умора и намалена продуктивност, особено през горещите летни дни, когато се нуждаем от повече енергия за преодоляване на топлината.

Студената вода ограничава топлинната регулация:
Когато пием студена вода, тя охлажда стомаха и организма като цяло. Това може да наруши природната топлинна регулация на тялото, което се стреми да поддържа оптимална температура. Отговорът на организма е да произвежда повече топлина, за да компенсира загубите, което може да доведе до повишена умора и неефективна терморегулация.

Студената вода уврежда дихателната система:
Студената вода може да дразни бронхите и да предизвика увреждане на дихателната система. Това може да се прояви със запушен нос, кашлица и дискомфорт в гърдите. Всичко това ни затруднява да дишаме свободно и да се наслаждаваме на дейности на открито.

Студена вода води до намалена хидратация:
Въпреки че пиенето на студена вода може да доведе до временно облекчение и усещане за охлаждане, тя не е най-ефективният начин да задоволим хидратационните нужди на тялото. Студената вода може да бъде по-трудно усвоена от организма. Тя може да не бъде достатъчно ефективна за възстановяване на загубените течности и електролити. Това може да доведе до липса на хидратация и нарушаване на нормалните функции на организма.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Дъждът настъпва към Централна и Източна България: Обявиха жълт и оранжев код за 3 юли

Днес интензивните валежи са в Западна България, но утре се очаква да настъпват в посока…

преди 3 минути

Малък сервиз във Варна реновира и дарява техника на нуждаещи се хора

Дари и помогни със стара техника на човек в нужда! От 2014 г. една фирма…

преди 11 минути

Николай Марков след тежките обвинения: Умните мълчат, глупавите говорят

Скандалът около партия "Величие" продължава. Припомняме, че Ивелин Михайлов обяви, че е получил заплахи за…

преди 25 минути

Детски празник за 35-я рожден ден на фирма Комфорт

С емоционален и незабравим детски празник стартираха активностите, с които строителната компания Комфорт отбелязва своята…

преди 25 минути

Премахват опасно дърво във Варна

Стана ясно, че ще бъде премахнато опасно дърво на ул. „Петър Попов“ в КК „Ален…

преди 32 минути

Купесто-дъждовна облачност ще се развие над Черноморието утре: Има условия за градушки

От НИМХ прогнозират, че утре над Черноморието ще се развива купесто-дъждовна облачност. Валежи и гръмотевици…

преди 40 минути