in

Пристигането на Вселенския патриарх Вартоломей е мощен знак, твърдят историци

снимка: Българска патриаршия

Според историкът професор Емануел Мутафов пристигането на Вселенския патриарх Вартоломей е един мощен знак, който показа накъде трябва да поеме Българската православна църква.

„Исторически нямаме много данни за това как са въвеждани в този висок сан духовниците в православието. Добре е, че Вартоломей ще присъства и ще даде насока за развитието на нашата църква. Това е знак за подкрепа на един от кандидатите – Григорий Врачански. Моят Свети дух ми нашепва, че той ще е новият патриарх”, поясни той, предаде Нова.

Според него днес ще се проведат два тура за избор на нов духовен баща на България. „Григорий е сравнително млад – на 53 години. Това означава дълъг хоризонт за неговото служене като български патриарх и развитие на сериозна програма за укрепване на БПЦ”, смята професорът.

ДОКЛАДВАЙ ЗА НЕРЕДНОСТ

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/